Почела манифестација „Kарловачка берба грожђа”

Традиционална манифестација „Карловачка берба грожђа” ове године почела је раније него ранијих, а разлог томе је раније сазревање грожђа, па самим тим и његова берба.
grozdjebal, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Новина је да се, осим на главној бини, програм одвија на још једној, у дворишту Музеја, за љубитеље електрозвука по избору ди-џејева познатог новосадског „Ас” радија.

„Грожђебал је највећа карловачка манифестација с најдужом традицијом, која живи већ 80 година и окупља велики број туриста, како из иностранства, тако и из свих крајева Србије“, рекао је шеф Канцеларије за локални економски развој и привреду општине Сремски Карловци Игор Релић.

„Као и увек, најзначајнију ноту манифестацији дају вински штандови, с обзиром на то да је „Карловачка берба грожђа” манифестација посвећена винарима, виноградарима, односно берби грожђа у Сремским Карловцима. Током три дана манифестације, посетиоци ће имати прилике да дегустирају различите врсте вина, прављене од различитих сорти грожђа, и то код 18 винара на Централном тргу. Надам се да ће, уз интересантан и богат културно-уметнички програм и историјско-културно наслеђе, из Сремских Карловаца понети само најлепше успомене.“

grozdjebal10, fbakic
grozdjebal9, fbakic
grozdjebal8, fbakic
grozdjebal7, fbakic
grozdjebal5, fbakic
grozdjebal3, fbakic
grozdjebal2, fbakic
grozdjebal1, fbakic
grozdjeba4l, fbakic.

Манифестација је почела данас, а свечано отварање обележено је дефилеом берача уз пратњу великог народног оркестра АКУД „Соња Маринковић” из Новог Сада. Нешто касније одржан је дефиле дама и витезова вина винских редова из Србије и шире, а ватромет је био знак да „Карловачка берба грожђа” може свечано да почне. Посетиоци су уживали уз познатог певача Дејана Цукића и бенд „Таласна дужина”. Око 23 часа следи наступ Влатка Стефановског.

Осим вина, присутни су имали прилике да се засладе на штандовима који нуде слатки програм, а за разлику од прошле године, било је и неколико штандова са свежим воћем, где су, уз грожђе, нуђене и остале воћке из њихових воћњака, попут шљива, јабука и бресака. Цена грожђа је различита и креће се од 100, 120 па чак и до 150 динара килограм. Љубитељи ракије такође могу наћи богат избор тог јаког пића. Уз вино најбоље иде и добар куглоф, те се тамо може наћи и тај укусни колач. Штандови су пуни и меда и пчелињих производа, попут прополиса и разних мелема, а међу излагачима има и оних који продају уникатне сувенире рађене рзличитим техникама.       

И. Миклош

Фото: Ф. Бакић

Провод уз одличну музику

Јутарњи програм за најмлађе почиње од 10 часова и трајаће до 13 код чесме „Четири лава” у центру Сремских Карловаца.

На главној бини на Централном тргу програм почиње у 18 часова и до 20.30 посетиоце ће забављати Креативни М кутак, оркестар младих, Хор „Вивак Рок” из Сремске Митровице и Дечји хор Центра за културу „Sirmiumart” из Сремске Митровице. Од 20.30 до 21 час наступиће Салса плесна школа „Baila con Choma”. Након раздрмавања посетилаца у салса ритму, бину ће од 21 час заузети Кики Лесандрић и „Пилоти”, док ће од 23 сата наступити „Killo Killo banda”. У дворишту Музеја загарантован је одличан провод уз ди-yејеве чувеног „Ас” радија, Moooku, Morning Indiana и Groovera, који почињу загревање од 21 час. Журка ће трајати до један сат после поноћи.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести