Подбара у новом сјају - нов коловоз, паркинг, пешачке стазе, осветљење...

Током лета екипе бројних предузећа биле су, и још су, ангажоване на уређењу и обнови неколико улица на Подбари. Како истичу из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, последњих година, с интензивном изградњом више стамбених објеката, у том делу града дошло је до знатног повећања броја становника, а самим тим и возила.
1
Фото: Dnevnik.rs

Променом структуре становања, отежан је првенствено пешачки, али и саобраћај уопште, а евидентан је и проблем с паркирањем, због чега постоји оправдана потреба за реконструкцијом улица у том насељу.

У улицама Душана Васиљева, Жарка Васиљевића, Стевана Милованова и Козачинског током јула завршена је изградњи саобраћајних површина, а вредност тог посла је 129,5 милиона динара. Сем коловоза, изграђене су обостране пешачке стазе, обострани паркинзи, колски прилази и јавно осветљење. У те четири улице изграђено је укупно 221 паркинг-место, а на сваком четвртом остављен је простор за садњу дрвећа. Тај посао био је усклађен с реконструкцијом канализационе мреже и радовима ЈКП „Водовод и канализација”.

У наредном периоду, истичу из Управе, планирано је уређење још 22 улице на Подбари, за које је тренутно је у изради пројектна документација.

Фото: Dnevnik.rs

Крајем прошле године почели су обимни радови у Улици Марка Миљанова, који подразумевају изградњу саобраћајних површина с пратећом инфраструктуром и јавним осветљењем. У питању је заједничко финансирање АП Војводине и Града Новог Сада, цео посао процењен је на 197 милиона динара и очекује се  да буде завршен током октобра.

У децебру 2019. најпре је припремљен терен за реконструкцију канализације и топловода, инвеститори тог дела посла су ЈКП „Водовод и канализација”, односно ЈКП „Новосадска топлана”, а извођач ДОО „Пут-инвест” Нови Сад.

До сада су комплетно завршени радови на деоници од Улице Ђорђа Рајковића до будућег кружног тока (код Кванташке пијаце) и у том делу улице омогућено је одвијање саобраћаја. Изграђен је коловоз ширине шест метара (дужина 400 м), затим обострани паркинзи, обостране пешачке стазе, бициклистичка стаза с десне стране (посматрано из правца Кеја) и јавно осветљење.

Фото: Dnevnik.rs

Преостало је да се заврши деоница од Београдског кеја до Кванташа (од 100 м) и кружна раскрсница. На том делу улице предвиђено је да се изграде две коловозне траке с по две саобраћајне по смеру, разделно острво, бициклистичка стаза (ширине два метра) с десне стране (посматрано из правца Кеја) и повезивање с бициклистичким стазама на Кеју, затим обостране пешачке стазе (ширине од 1,60 до три метра), паркинг с парне стране улице (лева страна гледано из правца Кеја) и јавно осветљење.


Ново дрвеће и трава

Битно је нагласити да је постојеће зеленило у Улици Марка Миљанова очувано у највећој могућој мери, те да је завршен и пројекат за пејзажно уређење те улице, за шта је исходована и грађевинска дозвола. Екипе ЈКП „Градско зеленило” биће ангажоване на озелењавању – садњи новог дрвећа у планираним отворима на паркиралишту, озелењавању кружног тока, садњи траве и украсног жбуња и озелењавању површина између коловоза и пешачких стаза. Ти радови финансираће се из буyета Града, преко Градске управе за заштиту животне средине.


У току је постављање ивичњака, поплочавање паркинга, поплочавање тротоара и постављање јавног осветљења. Асфалтирању саобраћајнице и кружне раскрснице приступиће се након завршетка свих предвиђених радова на подземним инсталацијама. Ради се и на повезивању колектора на новоизграђену црпну станицу, након чега ће уследити пробно испитивање ЦС (за шта је потребно око две недеље). Тек након тога створиће се услови за завршетак изградње саобраћајних површина. Радови су обухватали и заштиту постојећег канализационог колектора, који датира још из шездесетих година прошлог века. Колектор је било неопходно заштитити ради изградње саобраћајних површина јер се делом налази у оси коловоза, а делом захвата паркинг.

Радове у Улици Марка Миљанова, са изградњом кружног тока код Кванташке пијаце, заједнички финансирају АП Војводине и Град Нови Сад, а цео посао процењен је на 197 милиона динара

Из Града истичу да Улица Марка Миљанова спада у примарну градску мрежу саобраћајница. Повезује три значајне саобраћајнице – Београдски кеј, Венизелисову и Косовску. Веома велика фреквенција саобраћаја (улицом пролазе и линије градског превоза), као и повезивање новоизграђених објеката на комуналну инфраструктуру, довели су до значајних оштећења коловоза, због чега постоји потреба за реконструкцијом те улице. С обзиром на то да је Улица Марка Миљанова намењена мешовитом саобраћају и представља једну од најфреквентнијих саобраћајница на територији града, реализацијом инвестиције омогућиће се ефикасно, рационално и безбедно одвијање саобраћаја.

А. Брзак

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести