Подељено 100 бесплатних ауто-седишта

Бесплатна ауто–седишта за децу од девет до 36 килограма подељена су  родитељима који су претходно имали могућност да се пријаве путем интернета.
д
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић том приликом је рекао да је уручено 100 седишта, а да је тема о безбедности деце у саобраћају од изузетне важности. Зато ће је Град подржавати изнова и изнова.

- У свему томе стављамо акценат на важност правилног коришћења тих седишта у саобраћају – нагласио је Кравић, поручивши да ће и догодине наставити да помажу реализацију акције, а да је предвиђен и новац за то. - Подељено је 100 ауто-седишта, а планирамо да тај број буде повећан следећи пут, у зависности од интересовања родитеља.

Колико је важан сегмент рада Агенције за безбедност саобраћаја Србије и Града, у неколико података представио је помоћник директора Агенције Милан Илић.

У последњих пет година повећана употреба дечјих седишта за 50 одсто у односу на претходни период

- Подржавамо едукацију родитеља и поделу седишта за децу јер је важно истаћи да на оваквим акцијама они добијају основна знања и имају могућност да формирају ставове о значају безбедности деце у саобраћају, али и правилном коришћењу ауто–седишта – каже Илић. - У претходних пет година је скоро 4.000 деце од рођења до 14. године повређено у својству путника. Нажалост, 36 њих је погинуло, што указује на важност едукације из ове области. Агенција за безбедност саобраћаја спроводи низ акција у свим локалним самоуправама, а Нови Сад је један од водећих градова у Србији који континуирано спроводи ову. Тако очекујемо да безбедност деце на територији Града буде још већа.

Како је истакао, важан податак је да је у последњих пет година повећана употреба дечјих седишта за 50 одсто у односу на неки претходни период.

- То говори да ово што радимо даје резултрате и деца су значајно безбеднија током вожње у аутомобилу, уколико су правилно везана – казао је наш саговорник, нагласивши да је зато кључна порука за родитеље да увек везују децу у аутомобилима, без обзира колико она у почетку пружају отпор кроз плач и негодовање. – Само континуирана едукација деце у возилу доводи до тога да у будућности имамо безбедне учеснике у саобраћају.

Организаторка акције Маријана Јовановић подсетила је да је ово други круг поделе ауто–седишта за најмлађе. У првом кругу у септембру је, такође, подељено 100 седишта. Пријава је ишла онлајн прошле недеље, а интересовање далеко веће, те се за само пет минута пријавило преко 100 родитеља.


Поклон мами за рођендан

За акцију коју спроводе Агенција за безбедност саобраћаја Србије и Град Нови Сад, Марина Павловић чула је од пријатељице која је била са њом у Бетанији. Она јој је послала линк, па пошто су им ауто–седишта потребна, пријавила се. - Била сам 66. и 67. на листи пошто имам близанце, те сам тако добила два ауто–седишта, што ми је, уједно, и леп поклон за рођендан који славим данас – радосно ће Павловић. - Сада имају девет месеци, те ће нам баш добро доћи. Са безбедношћу деце у саобраћају сам упозната, али није наодмет чути нешто више о томе како се руководи са овим већим примерцима. Такође, добра страна је што ће ми бити објашњено како правилно да монтирамо баш та седишта која смо добили.


- Оно што је битно истаћи је да данас не делимо само седишта, већ реализујемо предавање и обуку, не би ли били сигурни да смо урадили све што је било до нас, да родитељи добију и знања и вештине како да правилно монтирају ауто–седишта у својим

аутомобилима – поручила је Јовановић. - Услови који би требало да се задовоље су да бар један од родитеља буде из Новог Сада и да су деца рођена између 1. септембра прошле године до 1. фебруара ове – појаснила је Јовановић. - Седишта су за мало старију децу, која из оних за бебе прелазе у ова, те смо зато изабрали ту циљну групу. С обзиром на то да је интересовање било велико, надам се да ће Град наставити и даље да подржава активност, те да ћемо догодине поделити више од 200 ауто–седишта за децу.

Мама Ивана Мирановић се са супругом баш спремала за куповину седишта за своју једанаестомесечну ћеркицу Машу, када је видела конкурс и пријавила се. А пошто је Машин тата из села надомак Новог Сада, често путују у том правцу, те ће најмлађи члан бити безбедан и сигуран у будућим путешествијима, што им неизмерно значи.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести