Погледајте све детаље Дочека Нове године у Подграђу

Нови Сад као Европска престоница културе затвара титуларну 2022. годину уз Дочек, несвакидашњи уметнички и продукцијски програм који ће осветлити барокни амбијент Подграђа Петроварадинске тврђаве, саопштили су организатори.
2
Фото: novisad2022/ M. Pudić

Публика ће 31. децембра на неколико бина моћи да ужива у музичком програму: на главној сцени испред Београдске капије у 21 час програм отвара Perpetuum Jazzile, а након њих концерт ће одржати Kosheen од 23 часа и ди-џеј Биесманс који ће наступити пола сата после поноћи.

Такође, на сцени смештеној на Тргу проте Михалџића од 22 часа публика ће слушати Stereo MC’s, а од 23:30 Мими Мерцедез. На сцени у Штросмајеровој улици наступиће Монохром са почетком у 22 часа, Репетитор у 23 часа, док ће Обојени програм свој концерт почети пола сата после поноћи.

Тесла светлосна галерија и ове године оживљава Подграђе кроз рад самосталних уметника међу којима су Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдекс-ових „Девет изванредних светских уметника светлости”, Pavla Beranova из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, као и Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) и други.

Улаз на програме 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве је слободан, а за посетиоце ће у Подграђу бити обезбеђени пунктови са пићем и храном. Такође, биће обезбеђени и мобилни тоалети. Више информација о Дочеку можете пронаћи на сајту docekns.rs.

Фото: Promo

Привремена измена режима саобраћаја

Због организације и реализације Дочека доћи ће до привремене забране одвијања саобраћаја у Подграђу Петроварадинске тврђаве, односно у Београдској улици, од Трга владике Николаја до пута за Тврђаву, у Штросмајеровој улици, Улици проте Михалџића, Владимира Назора и Улици Лисинског, као и до затварања дела паркинга на горњем платоу Петроварадинске тврђаве, у Петроварадину. Због привремене забране одвијања саобраћаја, биће измењене и трасе аутобуских линија 3, 3а, 9, 9а, 60, 61, 62, 63, 64 и 69. Привремена измена режима саобраћаја важи од 29. 12. 2022. до 2. 1. 2023. године.

Милутин и Милева као почетак и крај године титуле Европске престонице културе

Милева и Милутин били су централне личности свечаног отварања Европске престонице културе, 13. јануара ове године, кроз спектакл „Зенитеум”. Тада је отворена и изложба инспирисана Миланковићевим делом „Време и васељена”, да би сада тај круг био затворен изложбом „Милева: Ми смо стена”, као круном титуларне године, када ове две изложбе представљају једну целину. Док је кроз „Време и васељену” чувено здање Студија М добило потпуно нови изглед, сада је то учињено и са 1200 квадрата обновљеног дела Музеја Града Новог Сада на Петроварадинској тврђави где ће бити постављена „Милева: Ми смо стена”.

Улаз на обе изложбе 31. децембра је бесплатан, али су неопходне пријаве. Више информација о начину пријаве и терминима можете пронаћи на сајту docekns.rs. Обе изложбе биће отворене 1. 2. и 3. јануара од 12 до 20 часова.

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести