Породици Барна опремљена соба

– Овако ће ми бити боље кад будем спавао на горњем кревету јер ме више нико неће гурати – каже деветогодишњи Огњен,

један од тројице синова самохране мајке Оливере Барне, којој је компанија „Форма идеале”, у оквиру пројекта Дечјег села из Сремске Каменице „Подршка породици деце са сметњама у развоју”, поклонила кревете на спрат и орман.

У једнособном стану живи њих петоро – мама Оливера, њена мајка Зорка, која болује од шизофреније, и синови Лука, Огњен и Данијел, који имају различите облике инвалидитета. Због ситуације и услова у којима живе, пре непуну годину постали су део наведеног пројекта, а на иницијативу породичне сараднице Данице Копање, која је водила њихов случај, реновиран је део њиховог стана.

У пројекту „Подршка породици деце са сметњама у развоју” тренутно учествује 20 породица из Јужнобачког округа. У складу с потребама конкретног домаћинства обезбеђује се психолошка, едукативна и(ли) материјална подршка.

– Санирали смо им подове и окречили зидове, три пута су радили дератизацију због стеница, а компанија „Форма идеале” је донирала намештај за дечју собу – објашњава Даница Копања. – Прво смо им купили веш-машину, али због ограничених могућности, морала сам да пронађем спонзоре који би помогли и пријатно сам изненађена што сам брзо добила позитиван одговор од „Форме идеале”, с којом смо већ сарађивали, али не у оквиру овог пројекта. Овом акцијом поново су доказали да су друштвено одговорна компанија.

„Форма идеале” послује у 24 града у Србији, а више од шест година део су хуманитарних акција намењених социјално угроженим особама и породицама. Тако је 300 породица добило намештај након поплава 2014. године, учествовали су у санацији последица земљотреса у Краљеву, а опремали су и куће у Суботици и Новом Саду које су биле намењене изблеглицама.

– Наша порука је јасна: ми смо компанија која профит реинвестира кроз друштвену одговорност – каже Никола Ружичић из компаније „Форма идеале”. – Делујемо на нивоу реалних потреба и не заборављамо на оне грађане који су материјално угрожени. Трудимо се да и они имају фер услове за живот јер ово није велики новац за фирме попут нас, али за такве породице то је епохална ствар.

Породица Барна је пре ове донације имала лоше и неудобне кревете на којима је спавало више особа. Паркет је био стар 60 година, а лане су имали и поплаву у стану. Ипак, стуб породице, мама Оливера, не губи наду и остаје оптимистична да ће све бити у реду и да ће кренути набоље.

– Много нам значи све ово – прича Оливера Барна. – Сада нам само недостаје неки радни сто и комодица за ТВ, а од апарата усисивач. Све сада изгледа баш онако како сам желела и замислила.

Дечаци су пресрећни што ће имати више простора за спавање и играње, нарочито жмурке. Огњен се радује што ће коначно моћи да позове другаре на свој рођендан, али и да лепо држи одећу у орману и да учи на удобном кревету. Његова је жеља да постане полицајац кад порасте да би могао да помаже људима и да „јури лопове и ставља их у затвор”.

– Важно је да подигнемо свест грађана, да препознају то што радимо јер тако постајемо и бољи људи и боље друштво - каже Ружичић.

Л. Радловачки

 

 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести