Поруке пријатељства из Новог Сада путују у Украјину

Презентација пројекта „Деца за мир у целом свету“, у организацији Светског конгреса украјинских омладинских организација и Фонда „Препород Прикарпатја“,

а на иницијативу амбасаде Мађарске у Украјини и почасног конзула Мађарске у Ивано-Франкивском региону у Украјини, одржана је  у Скупштини АП Војводине. Том приликом, ученици основних школа „Ђорђе Натошевић“, „Петефи Шандор“ и „Иво Лола Рибар“ примили су од својих украјинских вршњака поруке мира, симболично исписане на мапи Србије, а новосадски ђаци узвратили су им исписујући поруке са својим жељама на другој мапи која ће бити однета у Украјину.

Домаћини скупа, који за циљ има да скрене пажњу јавности на важност очувања мира, како у Украјини, тако и у целом свету, били су председници Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе Иштван Пастор и др Бојан Пајтић, потпредседници покрајинског парламента и Владе и шефови посланичких група. Делегацију Украјине предводио је заменик председника Ивано-Франкивске обласне државне администрације Јарослав Паранок, а састанку су присуствовали и амбасадори Мађарске и Украјине у Србији Атила Пинтер и Александар Александрович, представници Конгреса украјинских омладинских организација и председник Националног савета Украјинске националне мањиње у Србији Јозо Сапун.

Иштван Пастор је истакао да тај пројекат наглашава основне цивилизацијске вредности, односно значај мира, те да су управо деца највеће жртве ратних збивања.

– Прикључујемо се овој акцији отвореног срца – поручио је Пастор. – Деца су ту због тога што једино она могу довољно гласно и јасно да изговоре реченице које ће одраслима допрети до свести.

По речима Бојана Пајтића, Покрајинска влада, као учесник у овом пројекту, спремна је да обезбеди да група деце из Украјине дође у Војводину и у покрајински објекат у Игалу. Обраћајући се деци која су послала поруке вршњацима из Украјине, Пајтић је нагласио да је њихова улога веома важна јер треба да пруже утеху и да упуте речи пријатељства и љубави својим вршњацима у подручју у којем се води рат.

– Наша је обавеза да деци из Украјине пружимо гостопримство какво су друге државе пружале деци из ратом погођених подручја у бившој Југославији – рекао је др Бојан Пајтић. – Пријатељство између Србије и Украјине постоји веома дуго и због тога осећамо људску, политичку и моралну обавезу да деци која су одрастала у тако страшним условима омогућимо да се упознају с нашом децом, да се друже, и да бар део свог живота проведу у нормалнијем окружењу.

Пројекат „Деца за мир у целом свету“ биће представљен у 35 држава, међу њима у свих 28 држава Европске уније, док је у Мађарској, Румунији и Бугарској пројекат већ успешно реализован. Од 17. до 21. фебруара, осим у Србији, представљање пројекта планира се у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Н. Х.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести