Постављена биста академика Славка Боројевића

НОВИ САД: Спомен-биста академика проф. др Славка Боројевића (1919–1999) откривена је данас испред главног улаза Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.
SlavkoBorojevicBista02_RHA.jpg
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Професор Боројевић био је истакнути научник и професор тог факултета, учитељ многих младих генерација, који је дао непроцењив допринос развоју пољопривреде и аграрне струке у земљи и региону, речено је приликом тог свечаног чина.

"Пробао сам да се сетим једне речи којом бих описао животни пут и све оне резултате који су остали и којима нас је задужио", тако се присутнима обратио професор Миодраг Димитријевић.

Према његовим речима, једна једина реч коју је успео да нађе, а да обједињује све, јесте слобода.

"Слобода је нешто што је професора Боројевића красило од самог почетка његовог животног пута, када се као борац у рату борио за слободу и после, када је бојно поље заменио агрономским послом и пољем за производњу хране. И та борба била је борба за слободу, независност, да будемо своји на своме, да имамо своје зрно, своју пољопривреду и будемо поносни на оно што имамо", каже Димитријевић.

Како је речено, професор Славко Боројевић иза себе је оставио велики легат и велико дело, које би требало, у складу с могућностима, очувати, продужити и будућим генерацијама оставити.

Након излагања професора Србислава Денчића о богатом животном путу и делу академика Боројевића, бисту су открили његова ћерка проф. Ксенија Боројевић и академик проф. Драган Шкорић.

"Живот Славка Боројевића нуди нам оптимистичку слику и универзалну поруку о човеку какав је могућ, какав може бити, о човеку који увек делује прогресивно и увек је инспирација за све који после њега долазе", закључио је проф. Денчић.

Биста је рад вајара Владимира Јокановића и, поред осталих, остварена жеља и молба доктораната академика проф. Славка Боројевића.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести