Потписан протокол између Егзит фондације и ОПЕНС

Протокол о сарадњи између ЕГЗИТ фондације и Омладинског савеза удружења Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019 - ОПЕНС, чиме се у 2019. години озваничила дугогодишња сарадња између две организације потписан је данас у Новом Саду, саопштили су данас из Егзит фестивала. 
Egzit 2018/Jelena Ivanovic
Фото: Јелена Ивановић

Након што је као носилац пројекта иницирала кандидатуру Новог Сада за Омладинску престоницу Европе и исту довела у финале, ЕГЗИТ фондација је даље вођење процеса препустила омладинским организацијама Новог Сада, које су граду донеле историјску титулу коју обележавамо ове године.

"Изузетно смо поносни на чињеницу да је наш град ове године Омладинска престоница Европе. Егзит од самог почетка даје интензивну подршку ОПЕНС-у, од иницирања кандидатуре, преко промоције на Егзитовим фестивалима и другим пројектима широм региона, док ће у шампионској години ова подршка бити максимална. Очекују нас три јако важне године за Нови Сад: 2019. наш град је Омладинска престоница Европе, 2020. ћемо у великом стилу обележити 20 година ЕГЗИТ фестивала, док ће 2021. Нови Сад бити Европска престоница културе. ЕГЗИТ ће уложити огромне напоре да ове важне титуле и јубилеје искористи не би ли имиџ Новог Сада у светским оквирима и број туриста који посећују наш град подигли на ниво о којем смо раније могли само да сањамо" истакао је Душан Ковачевић, оснивач ЕГЗИТ фестивала.

Координатор ОПЕНС-а Вук Гроздновић напоменуо је да је потписивање меморандума са Егзитом био логичан корак.  
"Један од разлога због којих је Нови Сад и постао Омладинска престоница Европе је управо због велике подршке из региона, као и планова и програма који повезују младе у читавом региону, а ЕГЗИТ нам је, својом подршком, регионалним именом и фестивалима, логичан партнер"  рекао је координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић. 

 Први у низу догађаја којим се прославља титула биће свечано отварање Омладинске престонице Европе у новосадској Синагоги у суботу, 26. јануара, после чега ће у наставку вечери уследити журка у Великој дворани СПЕНС-а. 
Егзит је кроз конкретну помоћ у организацији и обезбеђивању иностраних извођача подржао овај догађај на којем ће наступити звезде које су прошле године наступале на главној бини Егзит фестивала. 

У питању су суперпопуларни британски хитмејкер Јаџ Јонес, француски роцк-данце дуо Офенбаћ и турски хоусе Ђ Махмут Орхан. Регионалну подршку догађају даће београдске рок легенде Ван Гогх, популарни соулмен Марко Лоуис, те сарајевски састав Хелем Нејсе. 
 У току 2019. године, ОПЕНС ће се, баш као и у 2018. представити младим људима из региона и целог света догађајима у организацији ЕГЗИТ тима - Фестивалу 84 на Јахорини, Сеа Стару у Умагу, као и Сеа Данце Фестивалу. 

ОПЕНС ће се промовисати и кроз друге пројекте у којима учествује ЕГЗИТ, као што је "Youth Heroes", кампања која промовише позитивне узоре у друштву, затим "Youth Fair", заједничка регионална иницијатива која Балкан позиционира као једну од најатрактивнијих дестинација за младе на свету, али и кроз бројне друге Егзитове пројекте и кампање. 
 Врхунац сарадње и промоције биће реализован на самом ЕГЗИТ фестивалу. 
По узору на претходне две године, зона која окупља организације цивилног сектора из целог региона ће опет понети назив ОПЕНС Стате оф ЕГЗИТ зона, где ће бити представљене бројне теме од друштвеног значаја. 

У оквиру фестивала наступиће и победник музичког такмичења "ОПЕНС Караван", које ће током прве половине 2019. године бити организовано широм Србије.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести