ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Богат избор ситних колача на пијацама

Време крсних слава увелико је у току, а обичај налаже да се припреми традиционална славска трпеза око које се окупљају породица и пријатељи. Осим славског колача, печења, сарме и руске салате, на празничном столу неизоставни су ситни колачи.
Ponuda sitnih kolača na pijačnim tezgama Foto: S. Kovač
Фото: Понуда ситних колача на пијачним тезгама Фото: С. Ковач

За оне који воле домаће укусе, на пијачним тезгама током периода слава избор ситних колача је богатији. Килограм мешаних ситних колача на пијацама кошта око 900 динара, паковање сланих переца или чајног пецива 300, док је за килограм домаћих штрудли с маком или вишњама потребно издвојити 700 динара. Килограм посних колача стаје 1.100 динара, а уколико купац жели да бира колаче који ће се наћи у килограмском пакету, мора да издвоји 1.000 динара.

Цене колача у посластичарницама не разликују се много од оних на пијаци. Килограм мешаних мрсних или посних колача кошта од 600 до 1.200 динара, жербо коцки, шарених обланди и бајадере 1.000, ванилица 500 и кифлица 600 динара. Осим тога, за оне који су у журби или пак нису вични у кухињи, посластичари су припремили и славске колаче, за које је потребно издвојити 500 динара.

Веште домаћице и љубитељи слаткиша се најчешће одлучују да десерт припреме сами. За десет јаја потребо је издвојити између 70 и 120 динара, за килограм брашна од 50 до 75, у зависности од типа и произвођача, док је за исту количину шећера потребно од 60 до 65 динара, а за 250 грама маргарина за колаче од 55 до 65.

С. Ковач

Колачи (кг) Цена (дин.)
мешани слатки ситни колачи 600–1.100
штрудле 600–880
чајно пециво (паковање) 250–300
мешани посни ситни колачи 600–1.250

 

Aнкета: Да ли је исплативије куповати готове колаче за славу или их спремати?

Thumbnail

Јелена Крајиновић, студенткиња:

– Још увек за славску трпезу не припремам ништа, углавном за славу идем или код маме или код свекрве. Мама увек прави домаће колаче, верујем да је главни разлог чињеница да се то више финансијски исплати.

Thumbnail

Горан Гвозденовић, пекар:

– Код нас у кући се колачи никада не купују. Увек се торте и колачи праве. Мислим да су много квалитетнији и укуснији ти што се праве у кућној радиности од ових куповних.

Thumbnail

Драгица Петровић, офталмолошки дефектолог:

– Углавном ми други све спремају јер ја ништа не бих успела сама да стигнем на време. Има више разлога, међутим, рекла бих да је то највише због брзине, али поред тога и због времена.

Thumbnail

Јелена Глоговац, дипл. инж. грађевинарства:

– Правим све сама. За то је потребна љубав, умеће и све те ствари.  Пет пута је лепше тако. За мене нема ничег лепшег од тога да колаче направим сама. Сви сада могу да купе јер је тако сада најлакше.

        С. П. и Ј. П.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести