Потрошачко ћоше – пасирани и кувани парадајз: Литар пасираног парадајза 50 динара, а куваног 150

Међу првим намирницама које заврше на шпроету домаћица за прављење зимнице је парадајз.
paradajz
Фото: Dnevnik.rs

Продавци су овог лета, када су пијачне тезге обично пуне сезонског поврћа, за килограм парадајза у једном тренутку тражили чак 180 динара. Високе цене су углавном правдали неповољним временским приликама, а најављивали су да ће парадајза бити више и да ће појефтинити у другој половини августа. Тако је за килограм свежег парадајза јуче на пијацама било потребно издвојити од 50 до 130 динара, а на појединим тезгама, додуше лошијег квалитета, могао се пазарити и за 30 динара.

Уколико се купује на велико, већина продаваца је спремна да се ценка и спусти цену десетак динара. Ипак, купци су углавном приметили да се квалитет овогодишњег рода не може поредити с лањским. Већина притужби односи се на ситнији плод и тврду кору, али уз констатацију да је укус ипак добар.

За литар куваног парадајза потребно је издвојити од 100 до 150 динара, а за пасирани који није термички обрађен, од 50 до 65 динара. Занимљиво је да су се појединци досетили да направе бизнис од пасирања парадајза и свој производ већ годинама рекламирају углавном око пијаца. Купци треба само да донесу своју амбалажу и да парадајз прокувају код куће те да га зачине по укусу и флаширају.

У мегамаркетима током читаве године се може пазарити парадајз-сок, а цена је иста као домаћег сока на пијацама. За пола литра обично је потребно издвојити од 50 до 75 динара, док литар стаје између 100 и 145. Наравно, треба узети у обзир да се укус не може поредити с домаћим.

Домаћице које одлуче да засучу рукаве и да сок од парадајза припреме код куће, морају да се опреме разним пасиркама, које су на пијацама и у мегамаркетима већ годинама у понуди. У продаји највише има пластичних црвених пасирки које се причвршћују за сто – потребно је издвојити око 1.500 динара, а метална је око 2.500. Уз опрему и парадајз, потребно је набавити флаше, али и издвојити време, труд, урачунати потрошњу струје, али домаће је - домаће.   

Текст и фото: С. Ковач

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5738
Најновије вести