ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Свечане хаљине и одела стигли на ред

Новосадски бутици понудили су свечане хаљине и мушка одела по цени од 2.000 до неколико десетина хиљада динара, а матуранти се већ увелико спремају за прославе поводом завршетка школе и надају се да ће мере због короне бити слабије.
1
Фото: Дневник/ В. Фифа

Запослени у бутицима како у тржним центрима, тако и у ширем центру града кажу да интересовања за свечаном одећом има, да је почело у мају, али да, поред матураната, такву врсту гардеробе траже и они који се спремају за апсолвентске вечери и венчања.

- Дефинитивно је очигледно да ковид попушта и да се некако све враћа у нормалу. Поједини бутици се нису ни спремили за такву врсту потражње, јер нису очекивали да ће доћи до попуштања мера. Међутим, заинтересованих има, а конкретно је било и током априла, док тада још нисмо знали у ком правцу ће све ићи. У мају је потражња била све већа, па смо понудили свечане хаљине које коштају од 2.000 до 10.000 динара, у зависности од модела и материјала од ког је комад сашивен – каже Дејана Б. једна од продавачица у бутику.

Док девојке бирају хаљине, момци, у већини случајева, траже свечане панталоне и кошуље.

У „Променади” су цене одеће шаренолике. Негде има снижења, па је момцима довољно до 4.000 динара за панталоне и свечанију кошуљу, а девојкама је, ипак, потребно око 5.000 колико кошта хаљина. Има и оних за по 40.000. У “Зари” је просек цена око 6.000, док у другим бутицима има и за мање новца, али не ниже од 2.500 динара.

У бутику “Визард”, у Јеврејској улици, кажу да је интересовање почело пре три недеље и да се једнако траже хаљине за матуру и венчања.

- Имамо већи избор свечаних хаљина, а цене су од 2.000 до 6.000 динара. Матуранткиње нам долазе већ две недеље и, по свему судећи, припремају се за прославу матурске вечери. Ту су нам и они који планирају одлазак на сведбе – каже Ивана Радаковић из бутика “Визард”.

Када је реч о обући, такође су понуде различите, па сандале или ципеле коштају од 1.500 до неколико десетина хиљада динара. Када се све сабере, у прсеку, матуранту је за гардеробу и ципеле потребно бар 5.000 динара.

С друге стране, родитељи матураната не знају у ком правцу ће све ићи, па ни сами не знају да ли да крену у куповину или не.

- Како је реч о трошку који свакако није мали, не знамо да ли да се упуштамо у све то, јер не знамо да ли ће школа уопште организовати прославу. Гледали смо шта би могли купити, па смо дошли до неке рачунице од око 70 евра, колико је потребно за: хаљину, ципеле, торбу, фризуру и шминку. Ћерка је већ све то пронашла, сада је питање шта ће од свега тога бити – каже Јелена, која је мама матуранткиње.

Већина матураната са којима смо разговарали су свакако за прославу, а претходних неколико дана ученици су се већ окупљали на Кеју жртава рације, где су организовали прославе. Подсећамо, како је “Дневник” писао, ученици су у већини случајева самоиницијативно организовали прославе и то путем друштвених мрежа.

С. А. Илић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести