Повезивање Новог насеља и Ветерника биће завршено на лето

Повезивање Новог насеља и Ветерника, односно Булевара Јована Дучића с Улицом Драгослава Срејовића, требало би да буде завршено на лето, будући да је рок за завршетак 300 календарских дана.
е
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције наводе да радови теку у складу с предвиђеном динамиком, те да су урађени тампонски слојеви на коловозу, подземна инфраструктура и део кружне раскрснице, а у току је изградња пешачких стаза и паркинга.

За техничку документацију Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције издвојила је 2,85 милиона динара, док изградњу саобраћајних површина с пратећом инфраструктуром и јавним осветљењем, која кошта 253,6 милиона динара с ПДВ-ом, заједнички финансирају Град Нови Сад и АП Војводина.

Из Градске управе напомињу да је извођач, „Карин комерц МД”, уведен у посао 18. септембра, а на табли с обавештењем о радовима стоји да је Градска управа за урбанизам и грађевинске послове дозволу издала 29. јануара прошле године. Осим „Карин комерца”, у изградњи учествују и фирме „Пут инвест”, „Тим коп” и Геодетски биро „Геометар”.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Продужавањем Булевара Јована Дучића око 330 метара ка Улици Драгослава Срејовића, Нови Сад ће се, осим преко Улице Милеве Марић и Футошког пута, на још једном месту повезати с Ветерником.

Будућа саобраћајница имаће по две коловозне траке у оба смера и разделно острво ширине 1,5 метар. Предвиђени су обострани паркинзи, тротоари и бициклистичке стазе, а раскрсница Булевара Јована Дучића и улица Драгослава Срејовића и Ветерничке рампе пројектована је као кружна. Укупна дужина саобраћајнице с приступним краковима је око 450 метара. Кружни ток ће имати две траке и замишљено је да се користи и као окретница за аутобусе.

Пројектом је предвиђено да јужни крај Сомборске рампе, дужине око 60 метара, има два коловоза с по две траке и разделним острвом, истих димензија као на Булевару Јована Дучића. Након те деонице, пројектовано је сужавање коловоза. Крак Улице Драгослава Срејовића пројектован је као двотрачна саобраћајница променљиве ширине, да би се уклопио у постојеће стање. Нова саобраћајница биће осветљена ЛЕД расветом на стубовима висине десет метара. Укупна дужина пројектоване водоводне мреже је око 292 метра, а предвиђено је да фекална канализација буде дуга око 280. Дужина новопројектоване трасе је око 1.760 метара.

Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције истичу да ће се повезивањем Новог насеља с Ветерником, односно изградњом нове саобраћајнице, остварити континуиран ток саобраћаја од Булевара ослобођења до Улице краља Петра Првог у Ветернику, што би, када је реч о саобраћају, требало да растерети Новосадски пут, који је, како наводе, веома фреквентан.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести