Повољнија и лакша легализација објеката изграђених по старом закону

НОВИ САД: Начелник Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејан Мандић и председник Удружења за заштиту потрошача „Просперитет“ Радомир Ћириловић одржали су конференцију за новинаре поводом повољности које доноси Одлука о изменама и допуни Одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљиште, усвојеној 29. августа усвојена на 39. седници Скупштине Града.
dejan mandic
Фото: novisad.rs

Ова Одлука о изменама и допуни Одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта завређује велику пажњу, јер обезбеђује додатне погодности за велики број наших суграђана који су започели легализацију за објекте изграђене без дозволе по старом закону, уз могућност отплате дуга на 240 рата. Уговори о легализацији по старом закону предвидели су обрачун камата такозваном комфорном методом, што је довело до тога да им се дуг и после 10 година отплаћивања знатно увећао. Током марта ове године формирали смо радну групу коју су чинили три представника Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције и два представника Удружења „Просперитет“, анализирали смо комплетно стање и предложили решење за насталу ситуацију, казао је Мандић.

Према његовим речима, тренутно је 1.528 активних уговора који имају обавезу да на одређен број рата плате дуг нашој Управи, а од тог укупног броја чак 780 уговора или не плаћа, или делимично плаћа своје обавезе.

Након свих анализа донели смо одлуку којом је прописано да инвеститори који су уговорили плаћање накнаде за уређивање грађевинског земљишта, у ратама, а нису измирили своје уговорене обавезе, имају право да поднесу захтев да износ преосталог дуга на рате, плате на следећи начин. Доспели дуг до дана потписивања анекса уговора платиће с умањењем од 30 одсто, а дуг од датума потписивања анекса уговора до крајњег рока за измирење укупне обавезе из основног уговора, с умањењем од 60 процената. Ово право грађани могу да искористе до 31. децембра, рекао је Мандић и додао да заинтересовани инвеститори захтев за исплату дуга у целости могу преузети у просторијама Управе за грађевинско земљиште и инвестиције, у Улици Стевана Брановачког бр. 3, или с а сајта www.ugzins.rs.

Председник Удружења за заштиту потрошача „Просперитет“ Радомир Ћириловић истакао је добру сарадњу његовог Удружења и локалне самоуправе.

Ово је доказ да без икакве политизације, цивилни сектор и локална самоуправа могу добро да сарађују и желим да се захвалим градоначелнику Вучевићу, начелнику Мандићу и њиховим сарадницима с којима смо две године радили на решавању овог проблема и који су имали слуха за Новосађане на бази наших иницијатива. Усвајањем ове Одлуке имамо обострану корист. Умањењем дуга на добитку ће бити и грађани и град Нови Сад, који би остварио велики приход у краћем временском интервалу, а десетогодишња агонија грађана биће прекинута. Сви они који желе да се извуку из дужничког ропства и потпишу анекс уговора да ће измирити своје обавезе у целости до 31. децембра 2019. године имаће бенефите, нагласио је Ћириловић.

Наведено право имају и власници објеката који су до дана ступања на снагу Закона о озакоњењу објеката, закључили уговор о накнади за уређивање грађевинског земљишта у поступку легализације и исходовали су накнадну грађевинску дозволу.

Захтев за исплату дуга у целости се подноси на писарници Управе за грађевинско земљиште и инвестиције у Улици Стевана Брановачког бр. 3.

 

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести