Повратак отписане текстилне индустрије

НОВИ САД: Када се зачула тема из филма „Повратак отписаних”, а на модну писту Конгресног центра „Мастер” Новосадског сајма изашле девојке и момци који су плесали у ритму музике и пропратних сирена, публика Националне недеље моде је живнула и аплаузом бодрила представљање модела фирме "Alex fashion". Ради се о колекцији доњег веша, пиџама и купаћих костима, који представљају први асортиман компаније са седиштем у Новом Саду, која је стара тек шест месеци, најављујући да је могућ повратак отписане текстилне индустрије у Србији.
nedelja mode bakic 3.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

"Почели смо да радимо 3. октобра 2016. у халама новосадске Слободне царинске зоне и дочекали смо да за шест месеци нешто направимо и покажемо", рекла је водећа дизајнерка и стилисткиња у фабрици "Alex fashion" Сања Лончар, додајући да су се определили за плесну презентацију модела јер су хтели да одскоче од осталих. Према њеним речима,текстилна индустрија у Новом Саду је пре 20 година била врло развијена, а онда се распала и сада се дешава да немамо довољно кадрова.

"Једва смо накупили 160 радника, и то тако што смо основали школу. Обучавамо младе људе који ништа не знају, дакле, од нуле", каже Лончар.

Курс траје две седмице и, како је објаснила, они за то време могу да науче довољно да уђу у производњу, наравно, ако све савладају. Школа је у оквиру фабрике, тако да и они иду на паузу и на ручак као и њихови радници. Она сматра да је то захвалан посао за жене јер имају организован превоз, раде у једној смени од 7 до 15 часова, два пута имају вежбање, с професором физичког, у 7 и у 12, а потом и ручак, који се доноси из ресторана.

"То је велики женски колектив у којем се брине о женама, које чине 95 одсто компаније, јер наш директор чак награђује породиље и труднице", напоменула је Сања Лончар, похваливши оснивача фирме Александра Косовца који се након три деценије проведене у текстилном бизнису у Америци и Италији одлучио, пре само шест месеци, да покрене послове у Србији.

По Косовчевим речима, већ имају уговорену продају купаћих костима у Италији, и то су милионске количине.

"Производња једног бренда из Румуније ускоро почиње код нас и продаје се под њиховим именом, а део наших производа пласирамо у ту фирму и они их потом продају под нашим брендом. Наступ на Националној недељи моде је само најава почетка производње у Србији, стога смо за наступ, осим „Повратка отписаних”, одабрали и песму „Ноћ је ведра над Србијом”. Покушаћемо да тај, за сада, српски бренд, проширимо ван граница наше земље", рекао је Александар Косовац, који је у тај посао ушао с великим плановима јер познаје купце свуда у свету, мада је на почетку имао проблема да пронађе раднике те је стога и основао школу у оквиру фабрике.

Једна од најпопуларнијих домаћих дизајнерки Сузана Перић, која је то вече представила колекцију „Летење по облацима”, уз подршку Новосађанке Јелене Бачић Алимпић, такође каже да је пре неколико година имала проблема да пронађе квалитетне кројаче, али да сада има одличну екипу сарадника који су факултетски образовани и одлично раде тај посао. По завршетку "Serbia Fashion Week" Сузана Перић ће отпутовати на Малту, где ће представити своју нову колекцију, што је још један у низу покушаја председнице Националне коморе за моду Србије и фестивала SFW Светлане Хорват да се покрене домаћа текстилна индустрија.

Те вечери су од домаћих креатора своје моделе представили још и Пена котур и Ивана Николић Станковић, као и Аидар Кан из Казахстана, Амела Радан из БиХ и Милена Ћурђић из Црне Горе. Данас ћемо, на затварању Националне недеље моде у Конгресном центру „Мастер” гледати Василија Ковачева и Мају Марукић из Србије, Дејана Лукића из Црне Горе, Ерика Росете из Америке, Ареј Коно из Немачке и бренда „Даир” из Холандије.

С. Милановић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести