Представљена Хроника Новог Сада од 1970. до 1990. године

Нови издавачки подухват куће “Прометеј”, књига „Нови Сад - Хроника 1970-1990” Владимира Врговића, представљена је у Градској кући.
knjiga
Фото: Град Нови Сад

Ово дело заправо представља  наставак прве књиге која је пратила период од 1944. до 1969. године, а ослања се на написе из дневне штампе, што читаоцу помаже да створи слику живота Новосађана у Југославији.

Врговић каже да су то биле године привредног развоја, мирно се живело, била је велика запосленост, као и правно уређена држава.

„И мој отац се бавио историјом града, тако да смо нас двојица једини отац и син су то заједно радили“, напоменуо је Владимир Врговић и објаснио да му је отац саветовао да у својим делима избегава да износи политичке ставове.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић напоменуо је да Град даје пуну подршку овом, али и сличним пројектима.

„Књига обрађује тему историје града у две деценије 20. века, а ми кроз то штиво имамо прилику да сазнамо како је један Новосађанин проводио време, имајући у виду све што се тада дешавало у граду“, рекао је Рожић.


Злочин који је потресао град

„Почетком јуна 1977. године, локални мангуп Слободан Гавриловић Гавра, приликом хапшења убио је два полицајца и Нови Сад се два месеца тресао, све док га нису ухапсили“, објаснио је аутор Владимир Врговић и додао да је Гавра две године касније стрељан.

„Осим тог догађаја неких већих инцидената није било и Новосађани су мирно живели.“


„Тај период познат је по оптимизму и ентузијазму. Завршени су многи инфраструктурни пројекти и град се позиционирао као индустријски и студентски центар. Осим тога, приметан је и развој културе и постављени су високи стандарди, тако да је нама данас било лакше да се припремимо и освојимо престижну титулу Европске престонице културе.“

Промоцији у Градској кући присуствовали су и градоначелници Новог Сада Јован Дејановић (од 1974. до 1982. године) и Бошко Петров (од 1985. до 1989.), композитор Јован Адамов, фудбалски тренер Милорад Косановић, боксерски шампион Тадија Качар, композитор и пијаниста Светозар Саша Ковачевић, уредник и издавач куће „Прометеј“ Зоран Колунyија и други.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести