Предузетницама од 200.000 до 400.000 динара

Жене с евиденције Националне службе за запошљавање (НСЗ) имају могућност да до 5. јуна конкуришу за субвенције за самозапошљавање које додељује Градска управа за привреду.
y
Фото: pixabay.com

Подсећамо да се у Акционом плану запошљавања Града Новог Сада за 2020. годину наводи да ће се поштовати принципи родне осетљивости, те да ће се издвојити новац за подстицај женског предузетништва, путем доделе субвенција за самозапошљавање.

На субвенције за самозапошљавање незапослених жена у једнократном износу од 200.000 до 400.000 динара припаднице лепшег пола могу рачунати уколико желе да оснују неки облик предузетништва, као и за формирање привредног друштва, под условом да као оснивачи оне и заснивају радни однос у њему. Све даме које остваре право на субвенције у обавези су да делатност обављају најмање 12 месеци. У случају да се више жена удружи, свака појединачно подноси захтев за самозапошљавање и може рачунати на субвениције у поменутом износу.

Осим што морају бити на евиденцији НСЗ, жене морају да имају пребивалиште на територији Новог Сада, као и да им је предузетничка радња или привредно друштво које планирају да оснују, у граду. У обавези су да поднесу захтев с бизнис-планом на прописаном обрасцу, као и да имају доказ да су завршиле обуку из предузетништва у организацији НСЗ или неке друге организације, те да најкасније до тренутка регистровања делатности имају закључен Индивидуални план запошљавања у НСЗ.

Субвенције се неће додељивати за делатности са списка који је саставни део конкурсне документације, који се може видети на сајту Управе за привреду Новог Сада њњњ.привреданс.рс. Међу делатностима које неће бити суфинансиране су: пољопривредна и сточарска производња, такси превоз, брокерски послови с хартијама од вредности и услуге мањачница, отварање коцкарница и кладионица, снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација и трговина. Ранијих година жене су ове субвенције најчешће користиле за отварање фризерских и сличних салона, за кројачке радионице, отварање мањих књиговодствених радњи...

Обрасци захтева с бизнис-планом за доделу субвенција за самозапошљавање могу се преузети на сајту Града Новог Сада њњњ.новисад.рс, на званичној интернет страници Градске управе за привреду њњњ.привреданс.рс, као и у седишту Градске управе за привреду у Руменачкој 110а. Захтеви у два примерка се могу доставити поштом на адресу: Градска управа за привреду, Руменачка 110а, Нови Сад, с назнаком „Пријава за Јавни позив за доделу субвенције за самозапошљавање жена на територији града Новог Сада у 2002. години” или лично у ресорној управи у Руменачкој 110а, у канцеларији 10, од 8 до 15 сати.

          З. Мл.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести