Престижна награда Златна јабука Српској Атини

Нови Сад је ове године добитник престижне награде Међународне федерације туристичких новинара и писаца о туризму - FIJET - „Златна јабука”.
д
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Награда „Златна јабука”, /”La Pomme d’Or” или „The Golden Apple”/ утемељена је 1970. године и замишљена као симбол нових стремљења и домета у светском туризму. Додељује се сваке године организацијама, државама, градовима или појединцима за допринос у покрету за уједињење планете као наше заједничке домовине.

Од оснивања је награду „Златна Јабука” добило више од педесет лауреата, а Новом Саду ова престижна награду стиже у години када је и Престоница културе Европе. Награда „Златна јабука” биће уручена  9. септембра, када ће је у Градској кући Новог Сада примити градоначелник Милош Вучевић. Уручењу ће, како је најављено, присуствовати еминентни гости, као и делегација FIJET, коју ће предводити председник Асоцијације, некадашњи министар туризма Туниса Тижени Хадад. 

Фото: Промо
Награда „Златна јабука”, /”La Pomme d’Or” или „The Golden Apple”/ утемељена је 1970. године и замишљена као симбол нових стремљења и домета у светском туризму

Међународна федерација туристичких новинара и писаца у туризму – FIJET основана је пре седамдесет година у Паризу с циљем афирмације и развоја одрживог туризма и међународне културне сарадње. Међу оснивачима је био и легендарни писац Ирвин Шоу, који је тих година објавио роман „Парис, Парис”. Организација је током година стасавала у истински светски покрет и данас је придружен члан Светске туристичке организације Уједињених нација UNWTO. FIJET Србија је приступила покрету 2010. године, када је примљена у чланство на конгресу у Истанбулу.

Делегација FIJET-а ће се током боравка у Новом Саду упознати с културно-историјским богатствима главног града Војводине - од винских путева, миленијумске заоставштине Панонског мора, салашарских гастро садржаја и манастира северне Фрушке Горе.

Фото: Дневник/Р. Хаџић
Од оснивања награду „Златна јабука” добило је више од педесет лауреата, а Новом Саду ова престижна награду стиже у години када је и Европска престоница културе

Новосадски туризам ове године обележиле су организоване посете путника са крузера, масовни доласци возом, као и многобројни фестивали и спортски догађаји, што је резултирало повећањем броја долазака и ноћења туриста у смештајним објектима, великим бројем излетника, као и значајним пристајањем путничких бродова.. Како додају у Туристичкој организацији града значајни фактор у туристичком развоју града имао је наутички туризам, према информацијама Агенције за управљање лукама. У првој половини године на новосадско путничко пристаниште искрцало се 16.513 путника из 170 пристиглих бродова, којих је било највише у јуну (68), као и путника (6.683). Током маја забележено је 64 пристајања са 6.321 путником, што је знатно повећање у односу на лане, када је током целе године пристало 132 брода са 11.717 путника.

Војвођанске градове посетило је 151.396 туриста (домаћих 72.187 и страних 79.209), од чега је половина посетила Нови Сад


Палић добитник 2015. године

Награду „Златна јабука” за 2015. годину додељена је Палићу. Ово престижно признање тада је први пут добила нека туристичка дестинација у Србији а Светска федерација новинара и писаца у туризму је препознала природно, културно и историјско наслеђе дестинације Палић, која је те  године обележила  170 година туристичке традиције.


Фото: Дневник/Р. Хаџић

Туристи и атрактивне локације

Реултати  анкете ТОНС-а показали су да је највише туриста у Новом Саду било из Источне Европе, потом са територије бивше Југославије, Западне Европе, Азије, Северне Америке и Аустралије, Јужне Америке и Африке. Најатрактивније локације туристима су центар града, Петроварадинска тврђава, паркови, Штранд и фрушкогорски манастири, а програме Европске престонице културе у јуну је посетило 13,8 одсто страних и 14,7 одсто домаћих туриста.


Подаци Републичког завода за статистику показали су да је у првих шест месеци ове године у Новом Саду боравило 96.898 туриста (41.962 домаћих и 54.936 страних), што је повећање од 115,8 одсто у односу на исти период прошле године. Највећи број странаца допутовао је из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Руске Федерације, Северне Македоније, Немачке, Румуније, Мађарске, Црне Горе и Бугарске. Што се тиче ноћења у Новом Саду и околини, у првој половини ове године забележено их је 249.268, и то домаћих туриста 83.526 и 165.742 страних. У Новом Саду највише су ноћили туристи из Руске Федерације, Босне и Херцеговине, осталих ваневропских земаља, Хрватске, Турске, Словеније, Немачке, Северне Македоније, Румуније и САД.

Више од две петине туриста је у Нови Сад стигло возом (37,8 одсто страних и 43,1 домаћих), док је следеће најчешће превозно средство аутомобил (42,7 одсто странци и 36 одсто домаћи), док су авионски превоз користили искључиво страни туристи, и то 53,3 одсто њих. 

Резултати  ће бити још бољи када се урачунају и летњи месеци пошто је Нови Сад и лети омиљена дестинација многих, посебно младих који долазе на „Егзит”.  Овај музички фестивал је као новосадски бренд постао светски и широм отвара туристичка врата Српске Атине.

Д. Андулајевић

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести