Проглашене најуспешније основне и средње школе на спортским такмичењима

Савез за школски спорт Новог Сада (СШСНС), уз подршку Градске управе за спорт и омладину, и ове године прогласио је најуспешније основне и средње школе на основу остварених спортских резултата у школској 2018/19. години, а манифестациј је одржана у СЦ „Ђачко игралиште”.
e
Фото: Дневник (В. Фифа)

У такмичењима је учествовало 23 средње школе и 37 основних, а по прве три пласиране су добиле плакете, спортску опрему, док су првопласиране школе добиле и прелазни пехар.

У конкуренцији основних школа највише бодова су скупиле: 1. „Жарко Зрењанин”, 2. „Милош Црњански”, 3. „Прва војвођанска бригада”, а међу средњим: 1. Гимназија „Јован Јовановић Змај”, 2. СШ „Светозар Милетић” 3. ЕТШ „Михајло Пупин”. Плакету је добио бивши председник СШСНС-а Горан Стевановић за изузетан допринос развоју школског спорта.

– Већ 14. пут проглашавамо школе најуспешније у спорту, тако да је иза нас дуга традиција – нагласила је секретарка Савеза за школски спорт Александра Марјанац. – И ове године били смо једни од најуспешнијих у Србији. Занимљиво је то да је осмолетка „Жарко Зрењанин” трећи пут заредом била најбоља, захваљујући нашим колегиницама које су с ученицима у атлетици и гимнастици оствариле одличне резултате. Биле су прве на Републичком такмичењу. Имали су и других добрих резултата. Јовина гимназија стандардно је најбоља средња школа. Истакла бих атлетичаре ЕТШ „Михајло Пупин”, женску екипу Медицинске школе „7. април” и фудбалерке СЕШ „Светозар Милетић”, који су на државном првенству били први и стекли право учешћа на Светском школском такмичењу у Хрватској, где су успешно представљали град Нови Сад и Србију.

Савез је имао подршку у прослави Европског дана спорта заједно с Олимпијским комитетом Србије.

– Очекује нас Спортска школска олимпијада у Новом Саду, који се радом протеклих година доказао да може изнети највеће такмичења, као што су републичка. Очекујем да ће ту бити тесна сарадња између Града и Покрајине. Учествоваће више од 7.000 деце – рекла је Александра Марјанац, и захвалила се Градској управи за спорт и омладину, која им несебично помаже.

Осим редовног програма „Спорт у школе”, који се ради у 37 школа, ту је и едукативни пројекат „Навијај фер”.

– Наставили смо сарадњу и с Пливачким клубом „Нови Сад”, захваљујући којем смо наставили пројекат бесплатне обуке непливача за ученике других разреда. Тренутно је при крају обука непливача ученика ОШ „Коста Трифковић”, њих око 300 – изнела је Александра Марјанац.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Све то СШСГНС не би могао испунити, како каже, да није финансијске подршке Града, односно Управе за спорт, и процентуално, Нови Сад највише у Србији издваја за школски спорт.

– У складу са Законом о спорту и Националном стратегијом развоја спорта, то је брига о деци, посебно школског узраста – рекао је начелник Градске управе за спорт и омладину Властимир Мастиловић. – Захваљујући градоначелнику Милошу Вучевићу, наш град несебично помаже и подржава програме школског спорта. Ове године смо издвојили 23 милиона динара, где бих истакао да четврту годину заредом подржавамо бесплатан пројекат „Спорт у школе”, као и школска спортска такмичења. Нови Сад је пример за целу Србију, јер више од 3.000 деце учеаствују у тим програмима. Све школе поседују сале у којима се уторком и четвртком одржавају бесплатни термини. И у следећој години наставићемо да издвајамо за најмлађе суграђане. Жеља нам је да наша деца буду здрава, а као таква да допринесу нашем друштву да буде боље и успешније.

Ј. Галић

ОШ „Милош Црњански” друго место

Професорка физичког васпитања Јелисавета Зеленбаба у ОШ „Милош Црњански“ каже да је успех постигнут захваљујући вредном раду деце и професора.

– Надамо се да ћемо ове године бити још бољи и да ће више деце учествовати – рекла је она. – Деца су посвећена, иду на секције, раде, тренирају, вежбају, развијена им је љубав према спорту, дисциплинована су, и то води ка успеху. Ми као школа смо ту да их учимо, да радимо с њима, тренирамо и да им помогнемо. У гимнастици смо увек учествовали на државним првенствима, али сада, нажалост, нисмо. Били смо први на Окружном и други на Међуокружном такмичењу. Одбојкашице су биле четврте на Републичком и то је допринело овим резултатима. Надамо се да ћемо ове године бити бољи као и претходних година – завршила је Јелисавета Зеленбаба.

С. Ру.

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести