Промоција мобилне апликације у Галерији Матице српске

Креирање дигиталне платформе и апликације један је од најновијих корака у увођењу савремених технологија у комуникацији музејског садржаја с посетиоцима, а баш у такав вид модернизације имали су прилику да се увере сви који су 30. новембра увече посетили Галерију Матице српске.
Nova dimenzija doživljaja umetnosti Foto: dnevnik.rs/S. Šušnjević
Фото: Нова димензија доживљаја уметности Фото: дневник.рс/С. Шушњевић

Простор адаптиран у складу са савременом музеолошком праксом, максимално прилагођен разноврсним програмима и посетиоцима различите старосне доби, и овог пута показао се као пун погодак.

„Доживи уметност” назив је мобилне апликације помоћу које су посетиоци, у складу с интересовањем и старосном доби, уживали опредељујући се за неку од понуђених галеријских тура: „Доживи уметност”, „Галеријска тура Саве Текелије” и „Потрага за благом”.

„Довољно је скенирати апликацију с галеријског проспект-флајера и пред вама ће се отворити занимљиво путешествије кроз уметничке и друштвене феномене 18, 19. и 20. века, о историји Галерије Матице српске из угла Саве Текелије, о уметницима и њиховим делима на путовању кроз време с пчелицом Магичном Матицом“, предочила је идеју онима који се с њом први пут упознају музејска едукаторка и једна од учесника у стварању апликације Јелена Огњановић.“

Апликација с елементима проширене стварности омогућава посетиоцима занимљивију, прикладнију и богатију интерпретацију уметничких дела у сталној поставци Галерије Матице српске. На тај начин покушали смо да оживимо уметничка дела која живе под кровом ове галерије. Посетиоцима је такав начин обиласка доступан сваким радним даном у периоду уобичајеног радног времена Галерије.“

Фото: Нова димензија доживљаја уметности Фото: дневник.рс/С. Шушњевић

За комплетан угођај нове димензије доживаљаја уметности потрудио се организатор у сарадњи с „ОПЕНС2019” и Фондацијом „Нови Сад 2021”, који је посетиоцима приуштио пријатан амбијент зачињен музиком ди-yеј Кенедија и коктелима, од којих је опште симпатије побрао управо онај назива „Доживи уметност”.

Мобилну апликацију „Доживи уметност” израдила је компанија ЗУМОКО из Новог Сада, у оквиру пројекта Галерије Матице српске „Уметност и савремене технологије”. Поменути пројекат подржали су УНЕСКО, Британски савет и Министарство културе и информисања Републике Србије.

С. Савић

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести