Промоција Новог Сада и Војводине у Турској

Сарадња „Тамбурица феста“ и филмског фестивала „Балкан панорама” из Измира изазвала је огромну пажњу медија у Турској, јер су, поводом 15 година светског фестивала тамбурашке музике, ових дана снимљени и први кадрови дугометражног документарног филма о тамбурици, чиме су Нови Сад и Војводина доживљавели највећу и до сада невиђену промоцију у Турској.
њ
Фото: Pixabay.com

Оснивач “Тамбурица феста” др Јован Пејчић и и директор филмског фестивала у Измиру, професор Сали С. Салини су у петак, 23. јула, на Петроварадинској тврђави потписали протокол о сарадњи две институције и том приликом истакли симболику, с обзиром на чињеницу да се заједничка прича заснива управо на Петроварадину, средишту светског тамбураштва, где се и одржава смотра “мајстора пера и жице”, чија музика гради мостове пријатељства, а камера бележи за вечност, што је трајна вредност.

- Информација о заједничком подухвату емитована је на више од стотину медија у Турској, како на разноразним порталима, тако и у водећим дневним новинама и телевизијским каналима - истакао је професор Салини и нагласио да је пријатно изненађен одзивом медија који су, како каже, већ истог дана придали значај сарадњи две културне институције. - Сматрам да је такав одјек веома добар, јер то је потврда да је цела наша прича истинска и у културно-уметничком смислу значајна за развој односа и непосредно упознавање два народа. Ово је, међутим, тек почетак, јер је договорено да догодине, када “Тамбурице фест” обележава 15 година, оркестри из Србије гостују на пројекцији филма и уприличе феноменалну презентацију културе из Војводине на просторима Турске. Осим тога, у плану је још низ заједничких, истински великих пројеката на плану културне сарадње, који су оствариви и служе интересима две државе.

Овогодишњи 14. по реду “Тамбурица фест” биће одржан од 19. до 21. августа у центру Новог Сада и на Петроварадинској тврђави, а земља-пријатељ фестивала је Турска.

Б. П.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести