Промоција Туријске кобасицијаде на Тргу републике

Манифестација „Туријска кобасицијада” биће организована од 28. фебруара до 1. марта у Турији, а промоција манифестације, одржана  на Тргу републике, окупила је велики број грађана који су имали прилике да по повољним ценама купе свеже и печене кобасице.
д
Фото: Dnevnik.rs

По речима помоћника градоначелника Александра Петровића, наш град је домаћин бројним традиционалним гастрономским манифестацијама, међу којима су „Чварак фест”, „Пихтијада” у Руменки, „Купусијада” у Футогу...

– Ипак „најтрадиционалнија” манифестација, иако нема седиште у Новом Саду, јесте „Туријска кобасицијада”, која се одржава протеклих 36 година – казао је Петровић, и позвао грађане да наредног викенда уживају у мирисима и укусима Војводине. – Нови Сад је успутна станица гастрономском каравану, односно промоцији, јер су мајстори кобасице пре неколико дана посетили Бачку Тополу, Сомбор, Суботицу, за који дан ће се представити и позвати Београђане да дођу у Турију. Манифестација ће имати и хуманитарни карактер, па ће 120 оброка бити донирано за Геронтолошки центар на Новом насељу и за Удружење дистрофичара.

Секретар Удружења „Кобасицијада” Жељко Попић рекао је да посетиоце очекује богат и занимљив културно-уметнички програм. Он је нагласио да ће „ударни” дан бити субота, 29. фебруар, када ће у 12 сати манифестација бити свечано отворена изношењем најдуже кобасице, која ће ове године бити 2.030 метара. Осим тога, тог дана ће бити организована такмичење у брзом једењу кобасица, бираће се најтежи човек и посетилац из места најудаљенијег од Турије, док ће у 19 часова наступити Драгана Мирковић.

Фото: Dnevnik.rs

За учешће на такмичењу у прављењу кобасица до сада се пријавило близу 20 тимова, пријаве ће се примати до четвртка, 27. фебруара, а котизација по екипи је 4.000 динара. Свака екипа добиће четири килограма меса и црева, а потребно је да понесу опрему за млевење и пуњење кобасица, као и зачине.

Текст и фото: С. Ковач

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести