Првомајски полицијски час: Уживање у оперској класици с балкона

НОВИ САД: Током првомајских празника, Опера Српског народног позоришта организује неколико мини концерата на више локација у граду, које би грађани могли да прате са својих балкона.
liman
Фото: Дневник.рс

Реч је о кратком репертоару популарне оперске класике (Хабанера, Мала ноћна музика, О соле мио и слично) и концерт траје између 20 минута и пола сата. Концерти почињу у 19 часова свакога дана.

Оно што нам је овај период показао јесте да ће уметност наћи начин, било да је реч о онлајн пројекцијама, концертима или снимцима "од куће". Извесно је сасвим да ћемо и у периоду пред нама морати да пронађемо нове методе да позориште "донесемо" публици, поручују организатори.

На трагу тога, Опера Српског народног позоришта организује серију мини концерата у различитим деловима Новог Сада и то током полицијског часа за првомајске празнике.

Локације:

1. Подбара (Стевана Милованова)

2. Ново Насеље (Углао Булевара Јована Дучића и С. Јовановића)

3. Лиман 4 (близина Балзакове улице)

4. Булевар ослобођења (Угао са Пап Павла, испред СУПа)

За многе је култура нешто секундарно, не од велике важности за здравље или живот. Ипак, ми не верујемо да је тако и то нам је показало искуство, али и реакације које добијамо из целог света од почетка пандемије. Белла циао нам је отворила врата света и једно позориште из Србије била је светска вест, слично је било и са првим икада онлине извођењем са скоро 60 адреса света, а за светски дан позоришта донели смо уметност на кућне адресе, у изузетно емотивним околностима и верујемо да је време да нешто слично поновимо, објашњава директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Осам чланова оркестра и двоје солиста, уз диригента из Италије током викенда извешће полусатне концерте на више локација у граду (Лиман, Подбара, Ново Насеље, Булевар ослобођења..) уз програм популарне оперске класике и неизоставну нумеру Bella ciao. Сви концерти уједно су и знак захвалности за све оне који су неуморно радили током полицијских часова и караннтина, од медицинских радника, преко медија до припадника полиције.

Из тог разлога, концерти се и организују уз подршку Полицијске управе Нови Сад.

Док глумимо на позорници, понекад се занесемо сопственом филозофијом позоришта, улогом претеча друштвених промена, и у томе изоставимо публику. Не можемо да очекујемо да ћемо сутра вратити у сале, као да се ништа никада није десило, али можемо да се вратимо коренима позоришта и музике, можемо да се вратимо публици. Можемо да покажемо да је позориште и даље ту, закључују у Српском народном позоришту.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести