Пуне клупе талентованих у ОШ „Светозар Марковић Тоза”

Ђаци из Основне школе „Светозар Марковић Тоза” су од те осмолетке на посебан начин награђени за успех на школским такмичењима. Више од стотину деце нашло се на једном билборду у Хаyи Рувимовој улици на Детелинари.
 Petar Narančić i Teodora Gazdić foto: S. Kovač
Фото: Петар Наранчић и Теодора Газдић фото: С. Ковач

Жеља директора школе Петра Наранчића и наставника била је да се на тај начин захвале ученицима, али и да се диче бројем талентованих ђака који похађа ту школу.

По директоровим речима, успешна деца треба да постану „видљива” и грађанима јер су она будућност наше државе на коју сви рачунамо.

– Град води рачуна о најбољим новосадским ђацима, додељујући им Видовданску награду, коју, осим дипломе, чини и новац – подестио је Наранчић. – Међутим, ми смо желели да покажемо свима да у новосадским школама има много ученика који марљиво раде и уче, нижу успехе и медаље на многим такмичењима, али и да покушамо да их промовишемо.

Како је казао, многи ученици ОШ „Светозар Марковић Тоза” похађају Основну школу за талентоване ученике у Гимназији „Јован Јовановић Змај”. Наранчић је истакао да „директор сваке школе који има толико успешних ђака мора бити задовољан”, те да је привилегија и задовољство радити с младима која су мотивисана да напредују.

– Наша обавеза је да деци обезбедимо окружење које ће позитивно утицати на њихов развој – рекао је Наранчић. – Наравно да свака школа има бројне изазове с којима се сусреће. Међутим, они не смеју утицати на признање које ђаци заслужују. Као и увек, најтеже је обезбедити новац да деца отпутују на међународна такмичења.

Фото: Више од стотину деце нашло се на билборду у Хаџи Рувимовој улици фото: С. Ковач

Ученица осмог разреда Теодора Газдић лане се такмичила из географије, биологије и хемије. Годинама има запажене резултате на окружним и републичким такмичењима. Осим тога, она се усуђује да сања велике снове и крупним корацима иде ка њима.


Признање на Сајму образовања

ОШ „Светозар Марковић Тоза” на овогодишњем Сајму образовања „Путокази” уручена је Диплома са златном медаљом за квалитет у образовању.

– Из године у годину добијамо значајна признања, што је знак да радимо континуирано и квалитетно – казао је Петар Наранчић, додавши да је стручни жири састављен од неколико академика, с проф. др Радованом Пејановићем на челу, осим ОШ „Светозар Марковић Тоза”, диплому доделио још ОШ „Никола Тесла” и ОШ „Прва војвођанска бригада”.


–- Одувек ме је фасцинирала анатомија човека па се нико није изненадио када сам саопштила да желим да се бавим медицином – испричала је Теодора. – Највише ме интересује хирургија, кардиоваскуларна хирургија и микробиологија. Свесна сам тога да имам широка интересовања, али верујем да ћу се временом определити за неку ужу област. Можда сам себи поставила сувише амбициозан циљ, али никад се не зна.

Упркос бројним обавезама, Теодора успева да се на време припреми за такмичења, а и да нађе слободно време. Њена тајна крије се у доброј расподели времена. Та свестрана девојчица, осим што машта о каријери врхунског хирурга, учи два језика, а стреса се ослобађа на тренинзима аикидоа и џијуџицуа.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести