„Пут инвест” изграђује инфраструктуру око зграда за избеглице у Ветернику

Инфраструктуру, односно путеве, пешачке стазе, паркинге, као и водовод и канализацију, око стамбених зграда за збрињавање избеглих лица у Ветернику, изградиће “Пут инвест” из Новог Сада, будући да је Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције том предузећу доделила уговор вредан око 70,8 милиона динара с ПДВ-ом.
е
Фото: М. Ристић

Та фирма ће имати 150 календарских дана да, заједно с подизвођачем “AB&CO Geosystems”, испуни све обавезе из уговора. Иначе, пројекат инфраструктуре за потребе опремања локације израдио је “Војводинапројект” из Новог Сада.

Стамбени блок у ком ће избеглице живети налази се у северном делу Ветерника и оивичен је Улицом војводе Бојовића, Радничком и Улицом 19. маја. На комплексу површине око 1,35 хектара граде се објекти с четири ламеле и укупно 176 станова, а мало даље, јужно од Нове улице, је комплекс површине 0,41 хектар, с две зграде и укупно 100 станова.

Како је у конкурсној документацији наведено, са западне и северне стране комплекса је пројектована “слепа” саобраћајница дужине 207,77 метара. На крају тог пута требало би да буде окретница, а на обе стране коловоза предвиђени су паркинзи с укупно 96 места, односно управно паркирање је планирано на 75 места, док је на осталим подужно. Са јужне стране између стамбених зграда пројектован је паркинг простор са 45 управних места, као и 6 за инвалиде.

Између зграда, с јужне стране, је требало би да буде саобраћајница дужине око 35 метара, с обостраним паркинзима и пешачким стазама. Планиране саобраћајнице ће бити повезане Новом улицом, која је предвиђена између Војводе путника и Радничке, а у Улици војводе Бојовића су планиране пешачке стазе с прелазом до аутобуског стајалишта.

Све пешачке стазе и паркинг места биће поплочани монтажно-бетонским елементима, а одводњавање са коловоза планирано је преко сливника и новопројектоване атмосферске канализације.

Коначна ранг листа грађана који имају право на закуп стана са могућношћу куповине, објављена је почетком године. Рок за завршетак градње објеката у Ветернику је 15 месеци, односно до краја године, а очекује се да ће они бити усељени почетком 2020. Уговор о изградњи 276 станова вредан је више од 6,3 милиона евра (без ПДВ-а), а за извођаче су на тендеру одабрани „Градина” из Београда и „Инобачка” из Новог Сада. Новац је највећим делом обезбеђен из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, у којем је главни донатор Европска унија.

Град Нови Сад обезбедио је парцеле за изградњу стамбених комплекса, а за комунално опремање земљишта издвојено је 24 милиона динара. Осим у Ветернику, предвиђена је изградња још 152 стана у Футогу.

Градња станова у Ветернику је Потпројекат 5 Регионалног стамбеног програма, који се истовремено спроводи у 27 јединица локалне самоуправе, а предвиђено је да укупно буде изграђено 1.267 станова. Донатори су Банка за развој Савета Европе, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и Јединица за управљање пројектима, и то кроз Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП), који је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске. Циљ програма је трајно стамбено збрињавање око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно око 74.000 људи у региону. Од тога је 16.780 породица, или око 45.000 људи, из Србије.  

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести