Радионице за најмлађе сваке среде на „Броду Театар”

Друштво „Распустилиште”, у сарадњи са Студентским културним центром, сваке среде до 29. августа, од 18 сати организује ликовно-уметничке радионице на броду „Брод Театар”, укотвљеном на Београдском кеју.
Radionice  „Raspustilišta”  Foto: arhiva Dnevnika
Фото: Радионице „Распустилишта” Фото: архива Дневника

Радионице су намењене деци од четири до 14 година и њима су  обухваћене различите теме. До сада су малишани правили 3Д рибе у форми мобила, учили „гратаж” као ликовну технику, а програм укључује и радионице картон-штампе, стрипа, прављење музичких инструмената... За учествовање нису потребне пријаве, а материјал обезбеђују организатори.

Осим тога, „Распустилиште” организује од 22. до 28. августа и истоимену манифестацију, која ће бити одржана 35. пут, под већ познатим слоганом „Загревање за школу”. Током пет радних дана малишанима ће бити понуђено око 30 радионица из културе, уметности, спорта, екологије... Комплетан програм биће познат средином августа.

Координаторка програма Александра Лукић каже да је важно да се деци понуде најквалитетнији садржаји који ће окупирати њихову пажњу јер се едукација не завршава с крајем школске године.

– Малишани треба да уче сваки дан, а ми да пазимо да им на прави начин пласирамо нова знања – истиче она, додајући да је такође битно заинтересовати их за свет који их окружује да би се бар мало одвојили од рачунара и друштвених мрежа, који су им данас толико блиски и привлачни.

Фото: Радионица „Распустилишта” Фото: архива Дневника

Александра Лукић истиче лепоту „Распустилишта”, не одвајајући програме једне од других.

– То је посебан догађај који у потпуности окупира децу која учествују и готово је немогуће издвојити нешто посебно, већ је потребно бити део програма. Родитељи децу углавном доводе на садржаје који су им познати, као што су ликовне или спортске радионице. Управо онда када доведу дете и дају му слободу да изабере неку од многих понуђених активности, откривају се нови таленти и њихова нова интересовања.

Посебност садржаја који се деци нуде током манифестације за време летњег и зимског распуста огледа се у чињеници да се на једном месту нуди велики број различитих активности, што им пружа могућност избора. Ујутро се почиње са спортом и јутарњим загревањем, затим следе ликовне, односно уметничке радионице, креативне дружионице на тему осећања, толеранције, културе говора, радионице лепог писања, еколошке радионице, као и оне на тему здравог начина живота. Организују се радионице покретних слика, на којима деца сама креирају филм. Привлачна им је и лего радионица, која пружа могућност да развију машту и креативност, али и да несметано комуницирају и да се друже.

Основна идеја која се негује пуних 35 година кроз програме „Распустилишта” је да се деци попуни слободно време док не иду у школу, али и током целе године. Та организација подразумева едукативне, културне, уметничке и спортске садржаје, с циљем да се деци од најранијег узраста приближе праве друштвене вредности и да се подстакне развијање маште и креативности.

М. Рашић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести