Расписан конкурс за основну обуку припадника ватрогасно-спасилачких јединица

Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за упис 300 полазника на основну обуку припадника ватрогасно-спасилачких јединица на територији Србије, а у Новом Саду право учешћа ће имати девет полазника за потребе Ватрогасно-спасилачке бригаде.
vatrogasci, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

На конкурс се могу пријавити држављани Србије, који на територији Новог Сада има пријављено пребивалиште најмање годину дана, а који нису млађи од 19 и старији од 30 година.

Услов за пријаву је и да кандидат има завршено средње образовање или да похађа завршну годину средње школе, уз обавезу да најкасније 10. јула достави фотокопију оверене дипломе о завршеном средњем образовању. Кандидат треба и да поседује важећу националну возачку дозволу за управљање моторним возилом Ц категорије, или, уколико има само Б категорију, да положи возачки испит Ц категорије у року од годину и по од завршетка обуке. Ипак, уколико кандидати имају исти број бодова на ранг листи, предност ће имати они који већ имају дозволу Ц категорије. Поред тога, кандидат мора да испуни посебне услове у погледу критеријума здравствене, психо-физичке и базично-моторичке способности, а не смеју постојати ни безбедносне сметње за заснивање радног односа у МУП-у.

Кандидати пријаве могу предати у полицијској станици у месту пребивалишта, а више информација о томе доступно је на сајту МУП-а. Селекција кандидата ће трајати до три дана, а у тај процес спадају и лекарски прегледи, психолошка селекција, провера базично-моторичког статуса и интервју, те је сваки део селекције заправо елиминациони. У свакој фази, кандидати ће имати право увида у остварене резултате.

Како се наводи у тексту конкурса, потпуна равноправност кандидата обезбеђена је тиме што се кандидати воде под шифром. Ранг листа прави се на основу збирних резултата остварених у свим деловима селекције.  Кандидатима који су припадници добровољних ватрогасних јединица и који поседују Уверење о положеном испиту за припадника добровољне ватрогасне јединице, а који испуњавају услове и прођу селекцију, укупан број остварених бодова се увећава за 10 одсто на коначној ранг лист и.

Након завршене обуке, полазници ће добити уверење и биће у могућности да заснују радни однос у МУП-у у својству приправника у ватрогасно-спасилачкој јединици, уз дужност да ту раде најмање пет година.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести