Расписан тендер за пројекат подземне гараже код Бановине

Изградња јавне подземне гараже предвиђена је на углу улица Владике Платона, Жарка Зрењанина и Бановинског пролаза, а будући да у центру града већ одавно нема довољно паркинга, изградња те, али и гараже у Шафариковој улици, требало би да бар делимично реши проблем паркирања.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тим поводом, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је тендер за пројектовање подземне гараже код Бановине, а процењена вредност јавне набавке је 15 милиона динара. Како су навели за „Дневник”, имовинскоправни односи су решени и исходовање грађевинске дозволе очекује се током 2019. године.

С обзиром на то да је у питању подземни објекат, у Градској управи напомињу да изградњом јавне гараже, неће бити нарушен досадашњи изглед простора око Бановине, односно након завршетка свих предвиђених радова, зелене површине ће бити враћене у првобитно стање.

Планском документацијом предвиђена је изградња гараже с две подземне етаже по 3.000 квадрата и укупно око 184 паркинг-места, од чега је пет одсто намењено особама с инвалидитетом. Колски улаз ће бити из  Платонове улице и Бановинског пролаза, а како је у конкурсној документацији наведено, у оквиру гараже требало би предвидети и оптималан број места за инсталирање опреме за пуњење хибридних и електричних возила.

Будући да је у питању објекат с две подземне етаже, од пројектанта се захтева да посебну пажњу посвети прорачуну конструкције због притиска подземних вода на темеље, као и да води рачуна при избору врсте хидроизолације. Осим тога, требало би да узме у обзир и да је терен на којем ће се градити гаража на надморској висини од 76,65 метара до 78,45 метара, а максимални нивои подземних вода од 76,4 до 76,8 метара, односно минимални око 72,5 метара. 

Пројектант би нивелационо решење требало да усклади с оним у Улици владике Платона и Бановинском пролазу, али и да предвиди уклапање у саобраћајну мрежу, односно несметано кретање. Улаз и излаз из гараже не сме да ремети пешачке токове, као ни прилаз заштићеном објекту Бановине.

Рок за подношење понуда је 19. новембар, а 25 дана након тога биће донета одлука о додели уговора или обустави поступка. Техничка документација јавне гараже подразумева израду пројеката и нацрта, као и процену трошкова, а одабрани пројектант имаће највише 180 календарских дана да све заврши.

Ј. Вукашиновић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести