„Развод брака” мамац за госте

НОВИ САД: У Улици Јурја Крижанића 4 у Петроварадину смештен је ресторан провокативног назива – „Развод брака”. Власник Јован Гајић каже да идеја за име није дошла из личног искуства, иако је у шали, приликом упознавања, као из топа „испалио” да је „променио десет жена”.
kafana Rayvod braka foto Slobodan Susnjevic
Фото: Dnevnik.rs

"Одавно сам рекао да, ако једнога дана будем имао кафану или ресторан регистровану на моје име, да ће се звати „Развод брака”. Идеју сам добио 1987. године, када сам био у диско-клубу истоименог назива у Буковцу", каже Јован. 

Јован не крије да, када је угоститељство у питању, његова супруга Зора има знатно више искуства јер је управо она та која је својевремено водила чувену кафану „Сложна браћа” у Шајкашу, а потом и ресторан у оквиру игралишта ФК „Петроварадин” и ресторан домаће кухиње „Код Зоре”, смештен одмах иза банке и поште.

"Супруга је пензионисана пре две године и дочекао сам прилику за кафану по сопственој жељи", каже видно задовољан Јован и додаје да пошто немају башту, у зимско време има много више посла. Долазе гости из Београда, Земуна, Апатина и Сомбора, а специјалитет куће су поховани папци, шкембићи у сафту, коленице и буткице, све по приступачним ценама.

"Изучио сам за шофера, кувара и конобара и уверио се у то шта је то што ће потпуно да задовољи госта", каже Јован.

Док уз кафу ћаскамо с нашим домаћином, за суседним столом супруга Зора седи с двојицом сталних гостију, од којих је један ову причу одмах зачинио анегдотом.

"Својевремено, док сам натенане испијао преподневно пићенце, стала су два аутомобила испред кафане. Кренули гости да улазе, кад један од њих застаде, прочита назив и рече: „Ја не улазим, не бих да изазивам судбину!” А ја, када сам чуо о чему је реч, реших да га орасположим, нагласивши: „А ја ћу, пријатељу, долазити овамо све док се не разведем.”

Јова , који је 17. марта некадашњу кафану „Мерак” преименовао у „Развод брака”, до пензије има још две године.

"Видећу хоћу ли, после пензионисања, наставити да се бавим угоститељством. Имам двоје деце који се не баве тим послом и двоје унучади у којима уживам, тако да ћу добро размислити о томе шта и како даље. А када је већ реч о разводу, било је и код мене неких покушаја, али Зора и ја увек пронађемо заједнички језик", уз осмех је истакао Јован.

Многи не воле ни да чују за папке, али прави гурмани знају шта је добар залогај. То потврђује и Јовин рецепт за специјалитет куће.

"Обаре се па откосте само предњи папци, а у сваком има 27 кошчица. Потом се уролају и попут „карађорђеве шницле” уваљају у брашно, јаја и презлу. Пржени се служе уз тартар-сос и барени кромпир", вели Јован, који свој специјалитет нуди у малим и великим порцијама.

С. Савић

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести