„Руменачка пихтијада” прославила пунолетство

Манифестација “Руменачка пихтијада” одржана је јуче у Руменки, а свечано ју је отворио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.
15-2 pihtija
Фото: Дневник (В. Фифа)

Лепо и сунчано време годило је излагачима, учесницима и такмичарима, а како је председник Организационог одбора “Руменачке пихтијаде” Бранислав Поповић рекао, та манифестација прославила свој осамнаести рођендан уз најбогатији програм до сада и највише публике.

– Рођендан је требао да нам буде у фебруару, али смо тек сад стекли услове да “Руменачка пихтијада” буде одржана и да наставимо дугу традицију – рекао је Поповић. – Овог пута смо направили смо око 2.000 порција које кували смо их 3 дана непрестано. 

Фото: Дневник (В. Фифа)

Поред руменачких пихтија, посетиоци су били у прилици да пробају и купе чварке, сухомеснате производе, пића, као и разне колаче и посластице, док је у културно-уметничком програму наступило пет фолклорних ансамбала, а представио се и Културни центар “Руменка”.

Прво и друго место у категорији комбинованих пихтија припало је Јовану Павловићу из Бранковине код Ваљева, док је треће место освојио Иван Петровић из Новог Сада.

Фото: Дневник (В. Фифа)

– Већ пети пут учествујемо на овој манифестацији и такмичимо се, а већ имамо и редовне муштерије – рекао је за “Дневник” Јован Павловић. –Пихтију треба правити с љубављу, ногице треба лепо очистити, откувати у неколико вода и оставити да се крчка од 6 до 8 сати, па се месо онда откошћава и разлива, убацује се бибер, ловоров лист и наравно, бели лук, јер без њега не постоје пихтије.

Фото: Дневник (В. Фифа)

У категорији стандардих пихтија, прво место освојио је Никола Ајдуковић из Младенова, друго место Слађана Нешић из Новог Сада, а треће Карољ Ледач из Мађарске.        

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести