Рундек, промоција Балкана и позитивна енергија

Регионални сајам омладинског туризма “OPENS Youth Fair 2016”, пети по реду, одржаће се 5. и 6. јула на Тргу слободе и у Католичкој порти, непосредно пред фестивал “Егзит”, а као и сваке године,

посетиоци ће бесплатно моћи да уживају у разноврсним садржајима сајма, од 18 до 22 сата, оба дана фестивала. Тако ће, између осталог, у оквиру музичког програма фестивала - “Get EXITed”, наступити “Рундек Карго трио” и “Артан Лили” последњег дана манифестације, увече на Тргу слободе.

Поред њих, Новосађане ће 5. јула на Тргу слободе забављати солисти, хор и оркестар Српског народног позоришта уз диригента Микицу Јевтића и арије и дуете из Моцартове опере “Чаробна фрула”. Након њих, на реду је састав сачињен од младих музичара из Ниша окупљених око идеје извођења обрађених yез, блуз и соул композиција “Беннy Брицкман Банд”, а један он најиновативнијих андерграунд бендова Јужне Кореје, “Јамбинаи”, представиће се јединственим пост-рок, пост-авангардним звуком традиционалних корејских инструмената уз подршку електричних гитара и електронике. За сам крај вечери 5. јула, публику ће дићи на ноге енергични „ТБФ”, хип хоп састав који је, временом, добио статус једног од најбољих извођача “уживо” на овим просторима. Другог дана манифестације, поред аведених извођача, на Тргу слободе наступиће и “Фраме Оркестра”, са спојем дуге и цењене традиције класичне музике, са  јасно дефинисаним фолклорним наслеђем.

У сајамском делу програма фстивала, поред упознавања са туристичком понудом за младе на територији Балкана, сви који дођу моћи ће да се информишу о томе како могу постати учесници занимљивих пројеката који промовишу најатрактивније дестинације, а циљ је да се кроз заједничку регионалну промоцију Балкан позиционира као једна од најатрактивнијих дестинација за младе на свету. На сајму ће се наћи и атрактивне омладинске дестинације Балкана, фестивали, клубови, плесне групе, спортске организације, неоткривене атракције региона, туристичке организације и туристичке агенције које се баве промоцијом туризма, као и невладине организације које се баве регионалним повезивањем младих на подручју Западног Балкана. Поред промовисаних нових дестинација, биће представљени адреналински спортови, као и плесни клубови који ће својим ревијама покренути посетиоце. 

Поред избора за најбољи штанд, “OPENS Youth Fair” организује и наградну игру за посетиоце, а још једна од новости је Медиа корнер, где ће посетиоци сајма моћи да одиграју партију друштвене игре са неким од својих омиљених радијских или телевизијских водитеља, као и да се сами опробају у улози новинара.

Како је регионални сајам омладинског туризма и ове године у знаку кандидатуре Новог Сада за омладинску престоницу Европе, другог дана манифестације одржаће се конференција “Нови Сад опенинг доорс”, посвећена иницијативи да Нови Сад освоји ову престижну титулу. Први пут ове године, на сајму ће учествовати туристичке организације из Мађарске, Румуније, Марибора и Осијека које су препознале значај и важност промоције на овом, из године у годину, све већем сајму, који је постао један од најпрестижнијих догађаја ове врсте у региону.

Као и претходних пута, и манифестација „Арт еко-маркет“, где ће млади дизајнери представити своје рукотворине свим поклоницима занимљивих детаља, као и богат избор специјалитета од хране, оџаће се за време трајања фестивала у Католичкој порти.

Манифестацију, под покровитељством Града Новог Сада, организују Туристичка организација Града Новог Сада, “Егзит” тим, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета у Новом Саду, Студентски културни центар Новог Сада, уз подршку “Арт еко маркета” и пријатеља манифестације “Фортунс Нови Сад”.

Д. Ристић

EUR/RSD 118.2777
Најновије вести