РУЖНА СЛИКА У ГАГАРИНОВОЈ Изврнути контејнери и смеће око њих

Изврнути метални контејнери и смеће разбацано око њих и нису баш претерано пријатан призор, а станарима у Гагариновој 10 постали су свакодневица у претходне три недеље.
Кontejneri i smeće oko njih Foto:Dnevnik.rs/ F. Bakić
Фото: Дневник.рс/ Ф. Бакић/архива

Будући да слика нашег фото-репортера говори више од речи, изгледа да је ограђени контејнерски простор појединим суграђанима послужио као одлично место за одлагање старог намештаја и шута после реновирања дома, а метални контејнери су се неком, изгледа, нашли на путу, па су „малкице” измештени.

Иако из ЈКП „Чистоћа” редовно апелују на суграђане да савесно одлажу отпад на за то предвиђена места и да не праве дивље депоније, ружна слика у Гагариновој, нажалост, није усамљен случај. Одлагање смећа око контејнера, уместо у њих, постало је уобичајена ствар у већини делова града. Осим тога, зелене површине, али и пешачке стазе, врло често су „обогаћене” декорацијом у виду опушака, различитих папирних омота и пластичних кеса, а кад ветар дуне, па тај отпад полети, призор је још „интересантнији”.

Изузев бахатих појединаца, део кривице за разбацано ђубре сносе и сакупљачи секундарних сировина, који у потрази за пластичном, стакленом и металном амбалажом неретко изроваре цео контејнер те након обављеног посла оставе за собом на све стране расуто смеће.


Дивље депоније у свим деловима града

У првој половини године уколоњене су дивље депоније с око 6.000 места у Новом Саду и приградским насељима. „Чистоћа” дневно уклони смеће с 30 до 40 места, што је месечно око 900 кубика отпада. Нажалост, дивље депоније ничу у свим деловима града, а постоје места на којима се оне редовно уклањају, али се исто тако изнова појављују. Највеће количине смећа су на депонијама на периферији града и у приградским насељима јер се тамо, како у „Чистоћи” кажу, отпад истовара камионима и шлеперима.


Одлагање крупног и кабастог отпада, попут намештаја, санитарија и сличног, кажњиво је новчано и о томе би требало обавестити Комуналну полицију и инспекцију. У „Чистоћи” су више пута за наш лист истицали да је одлагање таквог отпада на Градску депонију бесплатно, као и да је контејнере за крупни отпад и грађевински шут могуће изнајмити у том предузећу.

Фото: Место за одлагање шута после реновирања дома Фото:Дневник.рс/ Ф. Бакић

Иначе, поједини суграђани који су своје домове преуређивали, објаснили су нам да је стари намештај, прозоре, врата, санитарије и сличан отпад, могуће продати путем интернета.

Ј. Вукашиновић

Saša
17.08.2018 • 09:57
Koliko se sećam, imamo "čuvare kontejnera"!
EUR/RSD 117.5845
Најновије вести