Са Светског првенства у менталној аритметици Александар и Матија донели пехар и медаљу

Александра Богуновић (11) и Матија Вудраговић (9) из Новог Сада освојили су прво и друго место на Светском првенству у менталној аритметици, одржаном у Дубаију, на ком је учешће узело више од 20.000 такмичара из 70 земаља широм света.
1
Фото: приватна архива

Циљ надметања био је да се у року од три минута уради што више задатака, који су подразумевали извођење четири основне рачунске операције.

– Припреме за такмичење трајале су око два и по месеца на редовним часовима у оквиру програма за децу „Браинобраин” – рекао је предавач новосадског едукативног центра „Браинобраин Школарко” Новак Станишић, додајући да и поред труда који су уложили, рад у центру није био довољан, па су га деца наствљала самостално у својим кућама.

Како објашњава наш саговорник, едукативни програм „Браинобраин” вид је неформалног образовања намењен за децу од четири до 14 година, који им омогучава правилан развој мозга, интелектуалних способности и животних вештина, а обухвата десет развојних нивоа.

– Осим рачунања на абакусу, имамо и део који се односи на неуролингвистичко програмирање, односно, развијање социјалних и психолошких вештина, брзине, мултитаскинга, фокуса и концентрације – објаснио је саговорник. 

Девојчица Александра, државни првак у брзом рачунању, имала је претходно искуство у такмичењу. Из Дубаија се вратила са пехаром у рукама, а у победу је веровала јер, како каже, позитивно размишљање једна је од формула успеха.

– Припремала сам се два-три месеца, вежбајући задатке сличне онима на такмичења  – рекла је она. – Имали смо 40 задатака, а ја сам за три минуте успела да урадим више од 30. На такмичење сам се пријавила сама, водећи се прошлогодишњим искуством, када сам на онлајн надметању, такође, освојила прво место. Очекивала сам да ћу бити најбоља, те када су ме прогласили победницом ни најмање нисам била изненађена.

Матији је ово било прво међународно искуство. Са Државног првенству у менталној аритметици однео је сребрну медаљу. Како нам је открио, припреме нису изискивале већа одрицања, нарочито што је имао мање слободног времена за одмор и дружење с вршњацима.

– Задаци су били једноставни – истакао је Матија. – Једина потешкоћа је временско ограничење, а ја сам био спорији од очекиваног. Надао сам се да ћу бити међу најбољима, јер сам и на Државном првенству постигао добре резултате. Када сам се вратио из Дубаија, учитељица и другари из школе приредили су ми изненадни дочек с балонима, па смо заједно прославили мој успех.

Д. Клашња

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести