ШЕСТА КРЕАТИВНО-ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА У ОГРАНКУ БИБЛИОТЕКЕ НА ДЕТЕЛИНАРИ Дечјом игром против предрасуда

Едукативно-креативна радионица „Одлепи ми налепницу”, током које се 18 малишана бавило темом предрасуда, организована је јуче у огранку Градске библиотеке „Коста Трифковић” на Детелинари.
е
Фото: Дневник (А. Чегар)

Суботња радионица сачињавала је три фазе, те су тако деца прво одлепљивала и бацала налепнице на којима је писало: лузер, смотанко, плачљивко, као и сви остали негативни изрази које чују у интеракцији са вршњацима. Касније су читали и анализирали причу „Мала циција”, у којој се главна јунакиња Змајица Љубица суочавала са сличним проблемима, да би након тога, подељени у групе, писали основна правила понашања у библиотеци за нове чланове, који ће се уписати током Дечје недеље.

Координаторке радионице – учитељица Тамара Остојић Грегус и библиотекарка Тијана Николић истакле су за наш лист да су на овај начин желеле да покажу деци како могу да сарађују са неким кога не познају, али и нагласиле да ће убудуће и родитељи активно учествовати у радионицама тако што ће добити сличне задатке.

– Идеја је настала веома спонтано и с намером да радионице не буду организоване у оквиру школе – рекла је Тијана Николић. – Већ шести пут се овде окупљамо суботом, зато што тада родитељи могу да доведу децу, а њих редовно обавештавамо путем мејла, али и преко група на друштвеним мрежама. Настављамо и даље са новим и креативним идејама.

Мајка једног од учесника Наташа Спасојевић подржава сваки вид ваннаставних активности које пружају прилику да се примени знање које ђаци донесу из школе, а њено дете редовно посећује библиотеку са родитељима иако је још увек предшколског узраста.

– Радионице су веома креативне, видим да деца уживају и питају кад ће опет доћи – рекла је она. – Водитељке радионице су инспиративне и мотивишуће за децу. Лепо је што ово постаје пракса, а било би добро да имамо сличних културних садржаја, не само на Детелинари него и у осталим деловима града.

А. Чегар

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести