Скупштина Новог Сада једногласно потврдила одлуку Градског већа: Градиће се ковид болница на Мишелуку

Новосадски одборници јуче су једногласно усвојили одлуку којом се Републици уступа шест парцела на Мишелуку за изградњу ковид болнице.
3-ns1
Фото: Tanjug (J. Pap)

Ипак, радикали нису гласали и за измене Програма уређења грађевинског земљишта, чијим је јучерашњим усвајањем обезбеђено 250 милиона динара за комунално опремање будуће здравствене установе.

Заменик градоначелника Милан Ђурић, пред заседање гадског парламента, нагласио је стратешки значај поменутих одлука за грађане.

- Нови Сад ће добити нову, савремену ковид болницу, која би требало, након окончања борбе са корона вирусом, да постане општа болница, у саставу нашег  здравственог система, која би употпунила нашу здравствену мрежу и ојачала систем здравствене заштите. Није још прецизирано, али вероватмо је да ће током пандемије ова болница бити у систему Клиничког центра Војводине. Та тема се још разматра, али то није толико важно колико је важно да усмеримо сву своју снагу и капацитете да завршимо  изградњу болнице и комплетне инфраструктуре у што краћем року - изјавио је Ђурић.


Вучевић: Тешко је наћи боље место

Ковид болницу на Мишелуку ће, како и истиче градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, бити завршена до септембра. „Било је више локација које смо разматрали, било је ту и неких војних објеката, али су стручни људи, не само из Града, већ и министарства здравља и других институција обишли сваку од њих и Мишелук је победио” рекао је у разговору за Танјуг Вучевић.

Фото: Град Нови Сад

По његовим речима тешко да се може наћи боље место за болницу, на три минута од града, са великим бројем приступних путева, на мирном месту и узвисинии и сигурно је, како каже,да ће њена градња допринети и развоју тог дела града. Он наводи и то да је намена одабране локације већ била за социјално-здравствене установе, а да је ковид болница важна за све грађане Војводине „Болница ће имати 600 лежајева, 400 у полуинтензивној нези, а 200 за најтеже пацијенте, биће опремљена најсавременијим медицинским апаратима. А да ли ће бити у систему Клиничког центра Војводине није питање за градоначелника. У сваком случају, када коронавирус прође, Нови Сад ће имати болницу која ће обезбедити боље лечење свих грађана” истиче Вучевић.


Новац за изградњу болнице, подсетио је Ђурић, обезбеђен је у републичком буyету, а изградња ће бити финансирана преко Министарства одбране. Болница ће имати око 600 лежајева, од тога 200 у интензивној нези. Ђурић је напоменуо да ће нова болница покривати север државе, а да ће у Новом Саду има стручних и способних лекара који ће тамо радити.

- У оптицају су биле три локације, одлучено је да то буде на Мишелуку, који је добро саобраћајно повезан са градом. И у планској документацији на тој локацији предвиђена је изградња објекта из социјалног здравственог домена, што значи и да су урбанисти сматрали да би ту требало да се смести један овакав објекат - додао је заменик градоначелника Милан Ђурић.

Фото: Танјуг (Ј. Пап)

СРС и ДСС подржали идеју

Да је СРС против Програма уређења грађевинсклог земљишта и свих досадашњих измена, јер су уочекивали конкретнији, богатији и садржајнији Програм, изјавио је јуче Ђурађ Јакшић из ове странке.

- СРС подржава идеју да се у Новом Саду изгради ковид болница, која ће значајно растеретити Инфективну клинику и Клинички центар у целини. Нема никакве сумње да борба са корона вирусом није готова и питање је када ће бити. Зато подржавамо изградњу болнице, која ће остати Новом Саду и након што прође епидемија ковида 19 - рекао је Јакшић.

Он је истакао да је његова странка мишљења да је Градска болница потребна Новом Саду, и подсетио да су својевремено започели преговоре с Министарством одбране око преузимања касарне „Арчибалд Рајс” за потребе Градске болнице, као најиделније позиције. Ипак, по њему, ни позиција на Мишелуку није лоша, пошто ће тамо бити једно од најтрактивнијих места за живот у граду.

Опозициони ДСС јуче је поржао обе одлуке које се тичу будуће болнице. Бојан Радојевић из ове странке, каже да су одлучили да подрже конкретне измене у Програму уређења, јер се тичу нове болнице.

-  Мислимо да је то тема изнад дневно-политичких активности и да представља добар потез за Нови Сад. Ми смо задовољни са локацијом која је одабрана и сматрамо да су све остале, које су биле у игри, лошије. Такође, изградња комуналне инфраструктуре на Мишелуку, омогућиће да се помогне бржи развој овог дела града - закључио је Радојевић.


Ђурић је изјавио да ће камен темељац бити положен за који дан, а да су досадашњи кратки рокови за изградњу сличних болница на Батајници и у Крушевцу.

- Болница на Батајници изграђена је за четрири месеца и ми смо показали, као држава, да умемо. Надам се да ће до септембра болница у Новом Саду бити спремна да прима пацијенте - закључио је Милан Ђурић.

Такође, указао је и на предлог којим ће Нови Сад издвојити 250 милиона динара за потпуно комунално и инфраструктурно опремање болнице. Ђурић је назначио да је 150 милиона динара обезбеђено из текуће буyетске резерве, док се до осталиих 100 милиона стигло прерасподелом позиција у Програму уређења грађевинског земљишта. Он је додао и да се тренутно ради и на увођењу аутобуске линије ЈГСП „Нови Сад” која би возила до болнице.

И Ђурићев коалициони партнер Роберт Колар из ЛСВ јуче је пред седницу изнео подршку своје странке пројекту ковид болнице.

- Лига социјалдемократа Војводине са задовољством ће подржати најважније теме на заседању Скупштине града. Разлога за то је много, најважнији су да 15 година покуашавамо да, као Лига, наметнемо изградњу новог здравственог објекта у Новом Саду. Најважније је у овом тренутку да ће изградњом ове болнице наши суграђани бити боље лечени, а након пандемије Новом Саду остаје нови објекат намењен за задравствену заштиту. Залажемо се и радићемо на томе да то буде основа нове градске болнице - изјавио је Колар, додавши да локација болнице омогућава изградњу у пуном капацитету, даља проширења и оживљавање Мишелука.

Скупштина Новог Сада јуче је, осим поменуте две одлуке, усвојила још њих четири, а ту се нашао и избор Марка Јовановића за директора Стамбене агенције града.      

С. Крстић

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести