Спремни и да испишу децу

Родитељи ученика 72 одељења Основне школе „22. август” у Буковцу поднели су кривичне пријаве против директорке те школе Јелисавете Жарковић и две наставнице, због физичког и

психичког малтретирања ђака тог разреда. Наиме, како је рекао председник Савета родитеља Борислав Стојчић, а потврдио председник Школског одбора Радомир Лукић, поједина деца имају и лекарске извештаје о физичком повређивању и трауми, док је једно дете, које је иначе слабијег здравља, завршило и у болници а полиција је изашла на увиђај. Како су рекли, уколико се стање у тој школи не унормали до почетка другог полугодишта, у јануару, родитељи 72 су се сложили да испишу децу.

– Покушале су да насилно уведу децу на наставу историје, а онда су шесторо ђака увукле и терале да пишу изјаве под претњом укорима – каже председник Савета родитеља Борислав Стојчић. – Осим тога, психичко малтретирање ученика такође траје па им се прети лошим оценама и укорима. Деца су сама одлучила да не иду на историју, а ми их подржавамо у томе.

Подсећамо, незадовољство ученика и родитеља у ОШ „22. август” у Буковцу ескалирало је недавно због отпуштања наставника историје Јанка Демана и запошљавања друге наставнице на његово место. Тада је у јавност доспело и њихово неодобравање рада и поступака директорке те школе. Након последњег инцидента, они су решили да се обрате Министарству просвете и Републичкој просветној инспекцији.

– Обратили смо се до сада Градској управи за образовање и градској Просветној инспекцији, али без успеха – објашњава председник Школског одбора Радомир Лукић. – Уколико и сада изостане помоћ, мораћемо да испишемо децу и упишемо их у другу најближу школу, на шта су спремни и многи родитељи ученика других одељења, не само 72. Упорно се заташкава ситуација, али ангажовали смо и адвоката јер нам деца тамо више нису безбедна. Они су нам приоритет, као и да се ствари у тој школи доведу у нормалу.

Како је рекао члан Градског већа за образовање Владимир Јелић, Град Нови Сад, односно Градска управа за образовање, надлежна је за финансирање материјалних трошкова школе и ради техничко и инвестиционо одржавање објеката, али нема надлежност над тренутном проблематиком у школи у Буковцу.

– Просветна инспекција је, на основу пријава, започела утврђивање чињеничног стања и извештај ће проследити Покрајинском секретаријату за образовање који је надлежан за даље поступање у том случају – рекао је Јелић.Како каже Радомир Лукић, у тој школи, која броји око 360 основаца, константно се врши притисак на ђаке и родитеље, али и запослене. С њим је сагласан и Стојчић, који каже да, као подршку, имају и петицију грађана Буковца и сагласност велике већине запослених о разрешењу директорке, до које нисмо успели да дођемо. Како је рекао, резигнирани родитељи само желе да заштите права своје деце.

Д. Ристић

 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести