Сређена Шпилерова кућа у Петроварадину

У оквиру пројекта обнове градитељског наслеђа Петроварадина и Новог Сада, обновљене су фасаде и кров на Шпилеровој кући у Петроварадину, потврдио је за „Дневник“ директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић.
е
Фото: Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Он је подсетио на то да је барокна кућа у Владимира Гортана 8, одређена за споменик културе Одлуком Владе Републике Србије (5. априла 2013. године), што подразумева да су за објекат и његову околину утврђене мере заштите.

Шпилерова кућа од непроцењивог је културно-историјског значаја, а Новосађане је пре непуне две године узнемирила вест да власник намерно пушта да стамбени објекат пропадне, како би на том месту изградио вишеспратницу. Власник се потом, преко правног заступника огласио у медијима и демантовао наводе да планира рушење куће, те изразио спремност да објекат поклони Граду. У међувремену је Завод за заштиту споменика културе расписао тендер и одабрао извођаче за обнову објекта.

Фото: Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада
Фото: Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

- Грађевинско-занатски и конзерваторско-рестаураторски радови на стамбеном објекту (По+П+М), подразумевали су замену оштећених и деградираних елемената фасада и крова, рестаурацију и конзервацију малтерске пластике, фасадне столарије и браварије, као и тротоара од цигле старог формата - објаснио је директор Јокић. - Третиран је и припадајући оградни зид са полукружном зиданом али и масивном дрвеном капијом. Површине дотрајалог и оштећеног малтера на фасадама су обијене до здраве подлоге – опеке, а прслине саниране ињектирањем. Све фасадне површине малтерисане су фабрички справљеним кречним малтерима, који су, по свом саставу, техничким карактеристикама и својствима намењени реновирању историјских објеката, док је за контактне зоне фасаде и тротоара коришћен хидроизолациони водоодбојни малтер. Површине са вученим профилима саниране су са минералним кречним малтерима за реновирање армираним влакнима, високе обрадивости, минималног напрезања и добре приоњивости. Комплетна фасада је офарбана паропропусном силикатном бојом у белом тону, према аутентичном решењу.

Наш саговорник напомиње да је кров комплетно обновљен, што је подразумевало поправку и замену оштећених елемената кровне и дела таванске конструкције.

- Стари кровни покривач замењен је новим, постављене су нове летве и фолије, замењене старе олучне хоризонтале и вертикале, и урађена је конзервација и рестаурација носача олука од кованог гвожђа - рекао је Јокић. - Обнављени су и карактеристични елементи крова са украсном профилисаном дрвеном гредом, на месту прелома крова, као и аутентична решења слемена и грбина од лима. Осим тога, обновљене су и делом президане вертикале оџака, постављени су снегобрани и уграђена нова громобранска инсталација.

Фото: Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Столарија је рестаурирана и замењени су знатно оштећени делови те, по узору на оригиналне, уграђени нови делови, који су, по речима нашег саговорника, у ранијим интервенцијама уклоњени или замењени неадекватним.

- Због застоја у набавци адекватног материјала и потребе за ручном израдом појединих нових елемената, по узору на уништене аутентичне елементе окова, уградња и завршна обрада столарије очекује се у најскорије време - прецизирао је директор Завода за заштиту споменика културе. 

Шпилерова, једна од најстаријих и највреднијих стилских кућа у Војводини налази се у насељу Стари Мајур, некада званом Људевит Дол (део некадашњег Петроварадинског мајура који је био подељен на Људевит Дол и Роков Дол), територији Петроварадина ван утврђења. Рани историјат, по речима директора Завода за заштиту споменика културе, за сада није поуздано утврђен. Сачувана је легенда да су кућу у првој  половини 18. века изградили петроварадински Језуити  и да су је, наводно, користили као летњиковац. Првобитна основа куће уцртана је на плану Петроварадинске тврђаве из 1750. године (KAW sig. Inland c VII α PeterWardein Nr14) , што указује на време њеног настанка.

- Овај барокни објекат, типа „куће у природи“, непознатог аутора  и године градње, са јединствено решеним екстеријером, коме посебан печат даје волумен мансардног крова и масивна лучно завршена капија, са јединствено примењеним концептом декорације у ентеријеру, раритетан је пример стилског архитектонског дела - истиче Јокић.

Ј. Вукашиновић

 

Stručnjak
22.04.2023 • 10:39
pogledajte slike, sat za gas posred kuće ! Ne mogu da verujem, valjda je tako projektovano još 1750-te .. Zavod se izblamirao ovim žešće, treba to ispraviti hitno
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести