“Српска недеља моде” од 3. до 7. маја на три локације у свету

Нови Сад ће од 3. до 7. маја бити модна престоница будући да ће тих дана по 12. пут бити одржан “Serbia fashion week”. Осим мноштва ревија домаћих и страних дизајнера из Европе које ће бити приказане у Мастер центру Новосадског сајма, овога пута посетиоци ће видети и колекције за текућу сезону пролеће/лето и предстојећу јесен/зима из четири азијске земље.
1
Фото: Данијела Божић, Сузана Перић и Светлана Хорват

Управо због сарадње с европским недељама моде, али и земљама Централне Азије, ово је година глобализације новосадског модног бренда, те  2019. обележава почетак путовања Српске недеље моде по целом свету, речено је на конференцији за новинаре која је одржана у Градској кући у сусрет отварању највеће модне манифестације у Југоисточној Европи.

– Ове године “Serbia fashion week” пакује своје кофере и путује по свету, не више спорадично и појединачно креатор по креатор, већ овога пута у свет иде комплетан тим – казала је председница ове манифестације и Националне коморе за моду, Светлана Хорват. – У септембру се „селимо” у Париз где организујемо 21 ревију и изложбе. У новембру идемо у Кину, јер се повезујемо с азијским земљама. Ми 365 дана брендирамо нашу манифестацију и земљу у иностранству. Плодови тога почињу да се убирају сада и то озбиљно.

Своје ревије на конференцији су јуче најавили модни креатори Сузана Перић, Данијела Божић и Бата Спасојевић. Данијела Божић је најавила другачију колекцију инспирисану геометријом коју ће Новосађани видети 4. маја у Мастер центру. Већ наредног дана Бата Спасојевић ће се представити актуелном колекцијом за пролеће/лето „Forever young””, док ће Сузана Перић у Српску Атину донети колекцију „Будоар” 6. маја.

– За мене постоји само један “Fashion week”, а то је овај, који је својим постојањем, организацијом показао шта значи недеља моде – казала је Сузана Перић и додала да је “Српска недеља моде” светског калибра и да креаторе учи да се представе у најбољем светлу.

Као и сваке године уочи самих ревија биће организовани и семинари, као и панел дискусије на којима ће говорити модни зналци из наше и других земаља. У културној станици Еђшег ће у сарадњи са представицима ОПЕНС-а своје радове приказати и студенти модног дизајна и других креативних смерова и млади дизајнери кроз изложбе полуфиналних такмичења “Fashion talent designers competition” и “European fashion talent designers competition”. Осим тога, на Тргу слободе ће 5. 6. и 7. маја од 15 часова бити организована акција „Освежи свој стил”, када ће Новосађани моћи да унапреде свој стил и добију савете од модних стручњака на отвореном.

В. Бијелић

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести