Страдао Клуб пензионера, починиоца снимила камера

У ноћи између суботе и недеље непознати младић исписао је графите по недавно

отвореном Клубу пензионера и суседном улазу на Булевару Слободана Јовановића 29, а  је те графите, од којих су неки окарактерисани као графити мржње, уклањала „антиграфити јединица” „Градског зеленила”. Како је изјавио један од станара, који је желео да остане анониман, починилац је снимљен камерама видео-надзора, снимак је послат полицији и сви се надају да ће изгредник бити убрзо ухваћен.

– Камере су снимиле Н. Н. лице како пише графите по згради око два сата ујутро – рекао је један од станара улаза који је окречен прошле године, а сада га руже графити који величају ФК „Црвена звезда” и њену навијачку групу. – Али нису исписани само овде већ и у улицама Сељачких буна, Каће Дејановић и на Булевару војводе Степе, што је готово трећина Новог насеља. То је ужас шта се дешава по зградама! Скупштине станара немају новцва да уклањају то ругло, а други град по величини у земљи не би смео то себи да дозволи. Морају се предузети мере да се такво понашање спречи. Желео бих да нагласим да је случај пријављен полицији, Комуналној полицији и Комуналној инспекцији, „Градском зеленилу”...   Наш саговорник каже да се на снимку види особа која је у неким тренуцима имала капуљачу, а у неким не.

– Види се његово лице, висина, како је обучен, да пише и левом и десном руком. Има доста елемената да то лице буде откривено. Надам се да ће се то и десити јер смо до сада имали невероватно добру сарадњу с полицијом с Детелинаре и Новог насеља, неки проблеми су овде решени, али ово је сада узело маха. Исписане су обе стране Булевара Слободана Јовановића – каже он, и додаје да још не зна колика је штета, али да је кречење фасаде улаза прошле године плаћено око 340.000 динара.

Иван Ножинић из „Градског зеленила” напомиње да су их о графитима мржње обавестили и Скупштина станара и месна заједница и Комунална инспекција.

– Наша „антиграфити јединица” изашла је на терен и прекречиће не само тај графит мржње, који гласи „УЕФА подржава тероризам”, већ и све графите с тог улаза који је пре извесног времена лепо уређен, а очигледно да вандалима то ништа није значило – сматра Ножинић. – Сва срећа, у овом случају постоји видео-снимак, који је предат полицији и, колико знам, они тренутно раде на проналажењу вандала. Једини начин да се такве појаве спрече јесу високе новчане казне и надам се да ће до тога доћи јер је то масовна појава у Новом Саду. Ми се трудимо да графите мржње уклонимо у што краћем времену, али томе једном за свагда треба стати на пут. Што се тиче овог графита, они који прате спорт знају да се УЕФА много пута огрешила и о нашу репрезентацију и о наше клубове, међутим, није начин за исказивање мишљења о тој теми ружење фасада Новог Сада. Решавање тог проблема треба препустити ФШ-у. Трошкове уклањања графита најчешће сносе порески обвезници Новог Сада, а уколико полиција, у шта верујем, ухвати изгредника, онда ће терет пасти на њега. Имали смо случај пре извесног времена да су младићи који су исписивали графите на вагонима на Железничкој станици, ухваћени и послати на друштвено користан рад у „Градско зеленило”. Мислим да је и то један од начина за решавање тог проблема.

Један део Новог насеља у последњих неколико година често је у медијима, и то искључиво због „навијачких” тема: од пуцњава, туча, до ратова графитима. Неки од грађана с којима смо разговарали сматрају да ти „навијачки” графити служе за означавање територије на којој одређена група дилује наркотике.

С. Крстић

Фото: „Градско зеленило”

 

Заједничка акција

Председник Савета МЗ Бистрица Урош Бајић каже да је Ново насеље преплављено графитима, али да се у Савету труде да тај проблем буде решен.

– Планирамо да спроведемо акцију с грађанима да бисмо окречили све те графите – навео је Бајић. – Популарно названо „таговање” графитима, урађено је на великом броју зграда на Новом насељу и до сада смо евидентирали 60 улаза који имају тај проблем.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести