Студенти ФТН-а направили хибридно возило

Група студената новосадског Факултета техничких наука, после више од 300 сати напорног рада, пројектовала је и изградила возило на хибридни погон. Реч је о возилу које у себи има и класични, бензински мотор, али и електромотор. „Хермес”, како су га студенти назвали, прво је такво возило направљено у лабораторијама Департмана ФТН-а за механизацију и конструкционо машинство и ускоро ће први пут бити изведен на пробну вожњу.
Vozilo studenti/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Приликом планирања и извођења пројекта, тим студената је имао слободу самосталног рада, уз константну подршку наставника тог департмана кроз консултације и пружање одговора на питања, као и инжењера с вишегодишњим практичним искуством. Возило је настало као резултат сарадње између студената Департмана за механизацију и конструкционо машинство и наставника Катедре за моторе и возила, који су иницирали пројекат, с Катедром за енергетску електронику и претвараче Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације.

Као добар пример интердисциплинарног приступа и сарадње међу студентима и запосленима у ФТН-у, помоћ у реализацији идеје пружили су и Департман за графичко инжењерство и дизајн и Департман за производно машинство.

Што се тиче самог возила, предњу осовину „Хермеса” покрећу два електромотора у точковима, а задњу бензински мотор возила „квад” с механичком трансмисијом. При пројектовању конструкције одабран је модуларни приступ да би наредне генерације студената – учесника на пројекту имале олакшан посао при каснијим модфикцијама и унапређивањима возила.

Како је објаснио један од професора који је помагао студентима у раду доц. др Борис Стојић, учешће на пројекту било је понуђено свим студентима с Механизације и конструкционог машинства, а посла се прихатило дванаесторо њих, да би у последњој фази остали Никола Иланковић, Срђан Савић, Жарко Јеловац и Стефан Јоцовић. Њихов подухват трајао је око годину.

"Рад на том пројекту омогућио ми је примену стечених знања из предмета које смо имали током студија и као практичан рад на свим системима које савремена возила поседују – каже Срђан Савић. – Тиме, пре свега, мислим на хибридни погон, који постоји и у нашем возилу, а који је већ сада свакодневна реалност."

Глоса: Хермес”, како су га студенти назвали, прво је такво возило направљено у лабораторијама Департмана ФТН-а за механизацију и конструкционо машинство и ускоро ће први пут бити изведен на пробну вожњу

Он је додао да он и његове колеге радом на „Хермесу” желе да подстакну будуће студенте да упишу студијски програм Механизација и конструкционо машинство јер ће им пружити „све оно што би желели да науче из области аутомобилске индустрије”. Заједно с колегом из тима, Николом Илаковићем, Срђан је захвалио Департману, али и Факултету, на поверењу које им је указано.  

" Током реализације пројекта сусретали смо се с многим потешкоћама и коначно смо имали прилику да проблемима приђемо с инжењерског аспекта и тако их решимо – објашњава Никола. – Сјајно је што ће свако од нас моћи сутра да каже да је био део пројекта хибридног возила, од цртежа на папиру па до првих пређених километара."

Д. Ристић

Salajčan
10.01.2018 • 09:57
Poštovani profesori i studenti. Nije mi namera da Vas obeshrabrujem niti da omalovažavam Vaš rad. Prihvatite sadašnja naučna saznanja i primenite ih.
zaostajete 100 sto godina za savremenim naučnim saznanjima.
JOВАН
10.01.2018 • 23:06
Велико браво за професоре и студенте. Ја ово разумен тако да није намера ФТН-а да се бави серијском производњом аутомобила. Ово видим као идеју да се покаже да је хибридно возило могуће, а приказани модел који ће се још усавршавати треба да је тако конструисан и изведен да његов сваки део буде транспарентан и лако објашњива његова функција у току предавања новим генерацијама студената.
EUR/RSD 118.3414
Најновије вести