Субвенције за приватне вртиће остају исте током лета

Субвенције Града за боравак у приватним вртићима деце која су остала

испод црте у „Радосном детињству”, ислаћиваће се током лета, све до 31. августа, у истом износу као и за остале месеце у години, кажу из граоначелниковог кабинета. Подсећамо, почетком лета привремено је стопирана новчана помоћ Града за родитеље чија деца похађају приватне вртиће. Они су били узнемирени  због информације да ће током јуна, јула и августа бити исплаћено само 50 одсто новца за субвенције.

Међутим, још није познат износ месечне новчане помоћи за наредну школску годину, која креће од септембра.

„У Градској управи за социјалну и дечју заштиту у току је припрема нове одлуке о накнади дела трошкова боравка деце у приватним предшколским установама, при чему се сагледавају могућности буџета Града Новог Сада у погледу износа и начина субвенционисања тих трошкова”, стоји у допису.

Власник приватног вртића „Чаробни свет” Миљко Бакај каже да је за повлачење спорне одлуке о смањењу субвенција напола претежно заслужан притисак родитеља, као и сарадња Савета родитеља с Градом.

– Ми, власници приватних вртића, нисмо учествовали у томе – каже Бакај. – О свему томе сазнао сам из медија.

Како је он раније рекао за наш лист, месечни део који родитељи морају да плаћају за боравак малишана у приватном вртићу зависи од саме установе у којој је, а оквирни просек је 5.000 динара. Град, по Бакајевим речима, доплаћује око 10.000 динара за децу старију од три године, док за малишане испод тог узраста плаћа око 15.000 динара. Он је својевремено подсетио и на то да је застој у исплати тада настао и због већег броја деце уписане у приватне вртиће него што је планирано.

У тренутку када су субвенције Града за приватне вртиће биле стопиране, у јуну, Бакај је рекао да је став Удружења приватних предшколских установа да све додатне трошкове сноси вртић, што ће касније надокнадити када Град исплати заосталу разлику. То је, рекао је он тада, редовна појава.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести