Сукоб станара због зелене површине

У Улици Тургењевљевој 7-15 због постављене ограде реаговала инспекција
Nakon još jedne kontrole inspektora, uklonjeni i ograda i znak zabrane Foto: privatna arhiva
Фото: Након још једне контроле инспектора, уклоњени и ограда и знак забране Фото: приватна архива  

Јавне зелене површине доступне су свима, како станарима зграда које их окружују, деци и пензионерима, тако и власницима паса. Међутим, да комшије нису увек толерантне показао је случај станара Тургењевљеве 7-15. Наиме, претпоставља се да је неколицина станара одлучила да забрани увођење кућних љубимаца у малу зелену оазу коју сви деле у том делу улице.

До проблема је дошло након што је, како смо сазнали, у изолованим случајевима, измет кућних љубимаца остајао на трави, те су станари ових зграда дрвеном оградом, траком, а у једном моменту и жичаном оградом, уз таблу којом се забрањује улазак псима, онемогућили пролазак и уживање у заједничкој зеленој површини, притом спроводећи комшијске патроле које су веома узнемириле власнике паса. Недуго затим, након нешто више од десет пријава комуналној инспекцији, надлежни су изашли на терен и утврдили да је површина нелегално ограђена, те да једни станари немају право да другима бране улазак на ту ливаду. Кораци који су станари преузели у циљу омогућавања приступа свима, нису се свидели појединцима који  су им то право оспоравали, те је дошло до вербалних суочавања, псовки и неретког фотографисања оних који крше “законе” те ограђене површине. Овај сукоб, који је трајао више од две недеље, окончан је у уторак, 21. јула.

Како су из Сектора комуналне инспекције Градске управе за инспекцијске послове казали за “Дневник”, након пријаве, инспекција је изашла на терен, где је утврђено нелегално заузеће дела јавне зелене површине, унутар којег је постављен знак да је забрањено увођење паса.  Према њиховм речима, у уторак је, након још једне контроле инспектора, уклоњена и ограда и знак забране, а до сазнања ко је то учинио нису дошли.

Непријатној ситуацији, како за једну, тако и за другу страну, претходило је обраћање станара Тургењевљеве председнику Савета Месне заједнице “Народни хероји”, да се један део зелене површине огради и на тај начин направи простор за истрчавање паса, чиме би се решио сукоб власника паса и незадовољних станара.

Према речима станарке Тургењевљеве улице, ситуација је била изузетно напета, а како је време одмицало, стање се погоршавало.

– Када смо пролазили поред, одређена група људи би нам претила, фотографисала нас и говорила да ће они нас пријавити Комуналној полицији – казала је Виолета. – Доста станара са којим сам разговарала имали су иста или слична искуства, а претили су и да ће нам отровати љубимце.

Из Градске управе за инспекцијске послове подсећају да није дозвољено остављање ствари, других предмета и отпада на јавној површини, док је прописана казна за кршење за предузетнике износи 75.000 динара, 150.000 за правно лице, док је физичко лице дужно да плати 25.000 динара.

Д. Андулајевић

 

 

komšija
24.07.2020 • 13:05
Radi se o tome da je ta zelena povrsina okupirana od strane vlasnika pasa i kao takva puna je izmeta od pasa koji isti ti vlasnici ne pokupe. Iz tog razloga deca ne mogu tu da se igraju već se igraju na putu pored gde rizikuju da ih udari auto. Strasno je to da su psi i njihovi nedogovrni vlasnici postali važniji od dece. Boricemo da deca imaju gde da se igraju, a ove akcije su bile način da se skrene pažnja javnosti na to da nam je grad prekriven izmetom pasa.
Станарка
24.07.2020 • 13:33
Због тих, како сте их назвали, „изолованих случајева“ ја на тераси имам посебну четку са којом рибам деци обућу сваки пут када се врате из поменутог паркића – онда знате колико су изоловани. Друга ствар, ту људи истрчавају своје псе, пуштају их без повоца. И нису све то „мале слатке куце“, нити је њихова игра увек безазлена. Буде их по десетак у исто време и трче практично по целој ливади. Када је таква ситуација, деца се играју на тротоару и путу. Па чекајте, је л' то у реду? Надам се да ће надлежни одреаговати и решити случај – за добробит свих станара.
Aleksandar
24.07.2020 • 13:54
Stanujem u ovom kraju i od kako je počela Korona činjenica je da se odjednom na toj livadi počeo skupljati sve veći broj pasa. Valjda ih mrzi da idu 500 metara dalje do Ž.Stanice gde postoji prostor za puštanje pasa. U principu sve komšije se ovde manje više poznaju i nikad nije bilo problema zbog pasa. Velika većina njih je savesna, drže svoje pse na povocu i skupljaju izmet za njima. Verujem da je problem nastao baš kada su tu počeli da dolze ljudi iz okoline koje niko ne poznaje i nema načina da ih nateraš da drže psa na povocu ilimda očisti izmet za sobom. Sam sam bio prisutan kada vlasnik namerno nije hteo da pokupi izmet još je i dobacio komšinici POKUPI SAMA AKO TI SMETA. moje je dete samo u poslednja 2 meseca 2 puta stala u izmet jer to je livada gde de godinama do sada deca igraju i bilo je sporadično po koji pas. Sada odjednom su deca oterana sa livade jer ih roditelji vipe ne puštaju pto zbog izmeta što zbog bojazni da će neki pas napasti dete a bilo je slučajeva... Nema niko pravo da bilo kome zabrani kretanje ali u potpunosti razumem bes komšija koji su probali da ograde deo gde se igraju deca i deo gde se puštaju psi
ludi milojko
24.07.2020 • 14:46
svako pravo nosi sa sobom i isto toliku obavezu i dozu odgovornosti. na žalost u današnje vreme kada se ni glavni zakoni često ne poštuju i ove "sitnice" vrlo često tumači kako ko hoće. a zakon je jasan. pas koji se izvodi van stana ili kuće mora biti na kratkom povocu manjim od 2 metra. svi krupniji psi bez obzira na rasu moraju imati korpe.(od ovoga su izuzeti jedino lovački psi, psi koji pomažu slepim i slabovidim osobama i psi kao što su pikinezeri,koker španijeli i sl). zakon takođe kaže da svaki vlasnik psa koji ga izvodi van mesta stanovanja mora imati više od 18 godina. da vlasnik mora imati pasoš psa kao i kesicu za skupljanje izmeta. praksa nas uči da ne manjina nego većina ne poštuje ova pravila. a kada im se na to ukaže onda se pozivaju na prava da slobodno sa svojim psima šetaju. sličan problem smo imali prošle godine na limanu pa mi je jasan potez stnara ove ulice i ako ni oni nisu sve uradili po propisima. nemam psa pa možda nisam kompetentan da kažem koja su to prava vlasnika pasa ali razmišljam ovako. AKO TI IMAŠ PRAVA DA SA SVOJIM PSOM SE SLOBODNO ŠETAŠ GDE HOĆEŠ I KAKO HOĆEŠ I JA IMAM PRAVO DA SE MOJE DETE OSEĆA SIGURNO I "FEKALNO NE UMAZANO " NA PROSTORU KOJI DELIMO.
sloboda i pravda uz poštovanje propisa za sve vlasnike pasa
EUR/RSD 117.5920
Најновије вести