Свечано отварање родне куће бана Јелачића у Петроварадину

НОВИ САД: Председник Србије Александар Вучић присуствоваће свечаном отварању куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду.
jelacic
Фото: Dnevnik.rs

Као што је Танјуг раније објавио, свечаности ће заједно са председником Србије присуствовати и министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман.

Приликом предаје Јелачићеве родне куће на коришћење представницима ХНВ-а, председнику Србије свечано ће бити уручен пројекат обнове унутрашњости куће, као знак захвалности за то што је помогао процес њеног уступања Хрватској националној заједници.

Влада Србије је, за откуп куће од 250 квадрата обезбедила укупно 600.000 евра, а процес обнове унутрашњости куће надзираће Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Према информацијама Танјуга, пројектом је предвиђена адаптација унутрашњег дела куће, којом ће јој бити враћен изворни изглед, као у време када је Јелачић у њој живео.

Управник Фондације Спомен дома бана Јосипа Јелачића Горан Каурић рекао је за Танјуг да ће адаптација бити обављена до пролећа следеће године.

Иначе, 16. октобра 1801. године рођен је бан Јелачић, а тај дан хрватска национална заједница у Србији обележава као национални празник.

Председник Вучић разговарао је пре три године, у Дубровнику, с тадашњом хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић о питањима од значаја за Србе у Хрватској и хрватску мањину у Србији и тада је најавио да ће Србија финансирати откуп и обнову Јелачићеве куће.

Бан и гроф Јелачић, по коме се, иначе, назива главни трг у Загребу, представља једну од најзначајнијих фигура у историји хрватског народа.

Uskoković Miloje.
16.10.2020 • 09:35
Све честитке за свечано отварање родне куће бана Јелачића у Петроварадину
Mp
16.10.2020 • 16:38
Pridružujem se čestitkama.
Samo ne znam zašto mi, kao država, dajemo pare. Mogli su Hrvati sami da je kupe.
EUR/RSD 117.5787
Најновије вести