Свечаном академијом обележено 85 година од изградње Соколског дома

НОВИ САД: Свечаном академијом Соколског друштва „Војводина“ која је одржана данас, обележено је 85 година од изградње Соколског дома, здања које је то друштво сопственим средствима и залагањима подигло 1936. године, као Спомен дом краљу Александру I Ујединитељу и генерацијама га је чувало и сачувало.
s
Фото: novisad.rs

Догађају је присуствовао члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин који је управи и чланству Друштва честитао значајан јубилеј.

Град Нови Сад је поносан на Соколско друштво ’’Војводина’’, наше најтрофејније и најмасовније гимнастичко удружење које је одувек било носилац развоја спортске гимнастике у Србији. Од свог оснивања 1905. године, до данас ово друштво успело је да очува изворне принципе и вредности Соколског гимнастичког система и да негује дугу традицију гимнастике, у нашем граду. Такође, својим програмима остварује циљ омасовљења и свестраног физичког, али и културног васпитања деце и омладине. Управо то су вредности које ћемо увек подржати. Јер поред тога што се радујемо успесима њихових чланова, ми препознајемо и високо вреднујемо немерљив значај Соколског друштва „Војводина“ у стасавању многих генерација добрих људи, изјавио је Цвјетићанин.

Фото: novisad.rs

На свечаности су додељене плакете институцијама, удружењима и појединцима који су помогли и подржавали рад новосадског Соколског друштва. Такође, представљен је и други део фотомонографије, аутора Филипа Бакића и Мирослава Ковачева која обухвата период од 1996. до 2020. године и осликава друштвени, просветни и културни развој Соколског друштва и Новог Сада у којем оно постоји и ради више од 115 година.

Председник Соколског друштва „Војводина“ Мирослав Ковачев истакао је да се, од тренутка свечаног отварања Соколског дома 1936. године па до данас, очувао дух предака.Њихова визија очувана је кроз дугу историју и турбулентне промене, као и постојање термина дом, кроз све називе које је имао. Неки су га звали, а зову га и данас Соколски дом, други Дом културе, за неке је он Дом Партизана, Соколана, или једноставно клуб, а ми данас, чешће у шали када нас питају где идемо, одговарамо сасвим једноставно - идемо кући. Kроз наш дом прошле су многе генерације, без којих ова зграда не би имала оволику вредност. Управо захваљући њима ми данас не обележавамо само годишњицу изградње зграде, већ промовишемо и фотомонографију, која сведочи о чарима овог дома, спорта и његових чланова. То је само једна од активности којом желимо да се одупремо забораву времена, уз обећање да ћемо наставити да идемо напред и да ћемо дати све од себе да чувамо ове темеље, истакао је Ковачев.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести