„Свим срцем за осмех детета“: Деца и родитељи из Новог Сада стигли у Грачаницу

Око 20 ученика двеју новосадских основних школа – „Жарко Зрењанин“ и „Душан Радовић“, заједно са својим родитељима стигло је код својих вршњака, ђака грачаничке школе „Краљ Милутин“.
е
Фото: А. Јовановић

Реч је о акцији „Свим срцем за осмех детета“ која већ пет година заредом пружа прилику да се деца из Новог Сада и деца из српских општина на Косову и Метохији упознају и друже. Последњи сусрет ових ђака био је крајем јануара, када су Новосађани били домаћини.

- Иако је постојала дилема да ли да се упутимо овамо, мислим да су дечји осмеси и жеља да дођу и да се друже победила – рекао је један од организатора акције Горан Бајшански. – Има доста деце и родитеља који су овде први пут, али им на лицима можете видети ишчекивање и радознале погледе када су крочили на територију Косова и Метохије.

Ове три школе осмислиле су богат скоро тродневни програм у оквиру којег ће деца обићи манастир Грачаницу и археолошко налазиште „Улпијана“, Газиместан, тврђаву Ново Брдо, манастире Драганац и Соколице, као и Бањске и Рајске Бање.

- Морам признати да смо били у стисци с новцем, али смо се сви организовали и допринели да све што боље испунимо све што смо испланирали – наводи наставница енглеског језика и координаторка овогодишњег сусрета ОШ „Краљ Милутин“ Весна Арсић. – Искрено, нисмо могли да дочекамо да дођете! Деца су дошла у школу доста раније и нестрпљиво су цупкала и чекала своје вршњаке да дођу. Једва чекам да узвратимо гостопримство које смо ми добили у Новом Саду.

Фото: А. Јовановић

Ипак, оно што оставља највећи утисак јесте срећа малишана који су радосно дочекали да се поново сретну и друже.

- За сад је све одлично, једва чекам да видим манастире и верујем да ће у сваком случају бити лепо – каже ученик осмог разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ Влада Евандер. – Очекујем да ће нам бити много лепше него у Новом Саду јер овде имамо нешто ново да видимо.

Организатори, деца и родитељи боравиће у Грачаници до недеље, када ће се упутити ка Новом Саду, где ће стићи око поноћи.

Л. Радловачки

 

 

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести