Такмичењем и продајом медењака до помоћи болесној деци

Први Сајам медењака у организацији Хуманитарног удружења „Тезга за живот“ уприличен је у суботу у хотелу „Леополд“ на Петроварадинској тврђави, а поред продајног уприличен је и такмичарски део, у оквиру кога је постављена изложба ових рукотворина.
с
Фото: С. Шушњевић

Манифестација је, као и све које организује “Тезга за живот“, хуманитарног карактера.  У оквиру такмичарског дела, у холу хотела „Леополд“ заблистали су оригинални медењаци које су израдили аутори на теме: „Нови Сад“, „Војводина“ и „Цвеће“. Ту се угодно ушукао плави шешир украшен цвећем, креденац, цвеће, осликан Балашевић, као и Чварков из „Државног посла“. Све су то жене ручно израђивале и то данима, како би се припремиле за такмичење. И заиста је невероватно шта све вредни прсти умеју да направе, и сваки медењак је оригиналан и непоновљив. Таква два нећете наћи нигде. Три најбоља рада, која су оцениле представнице стручног жирија, са свим пристиглим биће касније продата на хуманитарној аукцији.

- Код оцењивања медењака водићемо рачуна о неколико критеријума, попут визуелног аспекта, колорита, избора боја и склада, колико одговара задатој теми, али и о прецизности израде. Посматра се цела композиција сета, пошто су жене слале по неколико медењака - појаснила је представница жирија Наташа Белић.

Фото: С. Шушњевић

На такмичење су се пријавиљивале жене из различитих крајева, а пристигли су и они са Косова и Метохије.

- У овкиру манифестације „Тезга за живот“ медењаци су донели највише новца за децу. Где год да смо продавали, осамдесет одсто новца је од медењака. Тако смо дошли на идеју да организујемо Сајам медењака. Потрудићемо се да следећи буде фестивалског карактера - појаснила је организаторка Сајма медењака Татјана Рађеновћ.


У овкиру „Тезге за живот“ медењаци су донели највише новца за децу. Тако смо дошли на идеју да организујемо Сајам медењака (Татјана Рађеновћ)

У продајном делу, на тезгама постављеним у подножју хотела „Леополд“, код атељеа на Петроварадинској тврђави, биле су изложене и рукотворине модличара који су донирали медењаке за овај сајам. Целокупан приход од њихове продаје биће уплаћен за лечење деце која новац прикупљају преко Фондације „Буди хуман“.

Сваког месеца Удружење „Тезга за живот“ организују хуманитарне акције за четворо деце из фондације „Буди хуман“ , док ће наредни базар бити уприличен следећег викенда у Будисави. Хуманитарни базари одржавају се тако што организатори у сарадњи са многобројним донаторима обезбеде артикле који су на тезгама.

Татјана Рађеновић је с пријатељицама током прошле године одржала више хуманитарних базара у Новом Саду и околним местима мотивишући друге да своје рукотворине донирају како би њиховом продајом помогли болесној деци.

С. Аничић Илић

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести