Тамбурица без граница од 20. до 22. јуна

Највећи светски фестивал тамбурашке музике „Тамбурица фест” ће 12. пут заредом од 20. до 22. јуна у центру Новог Сада и Петроварадинској тврђави окупити и до 600 тамбураша, те разнолике саставе из бројних земаља Европе.
Konferenciji za novinare povodom  ovogodišnje priredbe „Tamburica fest” foto: V. Bijelić
Фото: Конференцији за новинаре поводом  овогодишње приредбе „Тамбурица фест” фото: В. Бијелић

Како је речено на конференцији за новинаре, одржаној у чарди „На крај света” у Ковиљу, овог пута ће се на најбољем фестивалу етно-музике у Европи такмичити девет тамбурашких оркестара из осам земаља, а у ревијалом делу програма наступиће yипси симфони оркестар „100 виолина” из Будимпеште, ансамбл народних инструмената „Зарни Јољ” из Руске Федерације и певачица Лепа Брена.

Манифестацију, која је оцењена и као најбоља туристичка у Србији, су на конференцији најавили директор фестивала др Јован Пејчић, уметнички директор фестивала Јован Адамов, уредник музичког програма Данило Нинковић и специјална гошћа Лепа Брена.

Пејчић је рекао да ове године први пут уводе нову такмичарску категорију, такмичење за најбољу ауторску песму, уз надметање вокалних солиста који ће их извести на сцени.

– Ове године ће се такмичити 12 вокалних солиста, а жеља нам је да наш фестивал еволуира и да имамо такмичење вокалних солиста из Грчке, Русије, Италије, Шпаније, Европе, да то буде један од најбољих фестивала у региону, на који ће се одазивати велика имена и да остану записане нове песме које ћемо чувати и неговати – казао је Пејчић и захвалио се амбасади Мађарске која је ове године земља–пријатељ фестивала.

Јован Адамов је рекао да су након 12 година успели да тамбураштво значајно дигну с нивоа кафане, те да се изнова труде да припреме концерт с богатим и разноврсним репертоаром.Лепа Брена је нагласила да ће 22. јуна извести неколико својих песама уз тамбурашки оркестар, о чему је одувек маштала.

– Код нас је заиста лако направити и организовати нешто, али трајање је категорија коју носе само прваци и због тога ми је посебно драго што ћу бити саставни део нечега што изузетно волим – рекла је позната певачица.– Посебно ме радује то што ће на фестивалу учествовати млади тамбураши и што ћемо показати да на тамбурици може да се свира било која музика и да она има лепу поруку. Музика спаја људе и нема пасош.
 

В. Бијелић

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести