Тозиновац се руши због пута и вишеспратница

Ко ће уклонити рушевине кућа око Сателитске пијаце чији су се власници иселили пре неколико година да би се изградила саобраћајница ради повезивања Футошког пута

 и Новог насеља знаће се у петак, када се отварају понуде за избор најповољнијег понуђача. У Заводу за изградњу града, који је објавио јавни оглас, кажу да ће се по заврштеку поступка јавне набавке одредити датум када ће се напола срушене куће сравнити са земљом, однети шут, смеће...

Од око 850 кућа, колико је пре више деценија било у насељу Тозиновац, или Мали сателит, око улица Исидоре Секулић, Ђорђа Крстића, Стевана Петровића Брила, Милоја Чиплића и Живка Радовановића, преостало је још педесетак. Остала домаћинства су се иселила пре више година и у поступку експропријације обештећена од ЗИГ-а. Међутим, неће све породице новац добити од тог градског предузећа, већ и од инвеститора јер је делом на том потесу предвиђена и изградња стамбених објеката.

Из ЗИГ-а кажу да још увек траје поступак решавања имовинскоправних односа и тек када они буду решени, створиће се услови  за изградњу саобраћајнице у продужетку Улице Бате Бркића. То градско предузеће наглашава да локалитет око Сателитске пијаце није намењен само за изградњу саобраћајнице већ делом за заједничку блоковску површину и делом за изградњу стамбених објеката.

Експопријација и рушење објеката спроводи се ради привођења земљишта урбанистичкој намени. Готово све парцеле су кроз поступак експропријације прешле у власништво града. Ту је планирана модерна саобраћајница са четири траке, која ће да повеже Ново насеље и Футошки пут. То је један од значајнијих пројеката, не само за становнике тог дела града већ и зато што ће се у саобраћајном смислу растеретити главне саобраћајнице на Новом насељу, а поговово због фреквентне раскрснице Булевара Јована Дучића и Булевара Слободана Јовановића.

- Будућа саобраћајница ће, по пројекту, осим водоводне и канализационе мреже, имати две коловозне траке с по две саобраћајне, ширине три метара, разделно оствро широко два метра и паркинг за косо паркирање - нводе из ЗИГ-а. - Планиране су и обостране бициклистичке стазе широке два метра, пешачке стазе ширине три метра и аутобуско стајалиште. Раскрснице Футошког пута и Улица Бате Бркића и Футошког пута и Улице Анђе Ранковић биће четворокраке. Планиране су и приступне саобраћајнице, јавно осветљење и хортикултурно уређење локалитета - навела је Служба ЗИГ-а за односе с јавношћу.

З. Делић
 

Једва чекају машине

Они који су остали да ту живе, још не знају када ће на њих доћи ред. Из медија су, наводе, сазнали, да ће терен бити изравнат. Кажу да једва чекају да грађевинске машине крену да рашчишћавају парцелу због гомиле смећа, које се не види због нарасле траве.
– Живим ту већ 40 година и не верујем да ћу доћи на ред јер има већ три године када су се последње породице иселиле – каже Немања Зорић из Улице Исидоре Секулић, у близини пијаце. – Овде има угинулих животиња, смећа, које се не види од траве. Нема коме се нисам обраћао од комуналних предузећа да поведу рачуна о том делу насеља.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести