Трећи дечији сајам одржан у Соколском дому

Трећи дечији сајам окупио је малишане који су три дана у Соколском дому живали у луткарској радионици, представи и друштвеним играма.
е
Фото: Приватна архива

Прва активност – луткарска радионица – одржана је у суботу, када су деца уз помоћ Славице Богдановић, која је водила радионицу, правили лутке за позоришне представе. Малишани су лутке, које су сами изабрали, правили од сунђера, док је специјални гост био луткар и редитељ из Зрењанина Јован Царан Денис. Како је навела Славица Богдановић, он је деци помагао у изради лутака, да би након тога одиграо две луткарске представе, чиме су деца имала прилику да виде како њихови радови изгледају и на сцени.

Недеља је била предодређена за друштвену игру „Без страха до шаха”, а организатори су обезбедили десет шаховских табли на којима су ту игру играла, али и учила, радознала деца.

– Малишани су били потпуно неупућени у шах, међутим, врло брзо су савладали правила: коњ једе сено, али га не занима брод који може да потопи топ, док ловца једино занима соко... дакле, ради се о комбинацији шаховских фигура и сличица које се користе у друштвеним играма – објаснио је идејни творац тих програма Радмило Мулић, и додао да је овогодишњи Дечји сајам најбогатији баш у време распуста, кад деца имају више слободног времена. – Почели смо у октобру, програмом „Ухвати звезду”, кад смо уз помоћ астронома и правих телескопа гледали небо.

Трећа активност била је многима и омиљена јер се радило о луткарској представи „Три прасета” у којој су учестовали Јелена Бурсаћ, Душан Ђуричин, Вељко Јовановић, Драгиша Бабин, Вера Вујанов и други.

Дечији сајам, у организацији Удружења „Слово”, Соколског културног центра и књижаре „Мала велика књига” подржала је Градска управа за културу.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести