У Бегечу о најстаријима има ко да брине

НОВИ САД: Током ванредног стања Црвени крст Новог Сада у граду одлично је организовао помоћ и подршку најстаријим грађанима, а како се те активности спроводе у околним местима имали смо прилике да видимо у Бегечу, где Црвени крст има свој огранак.
b
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

По речима дугогодишњег волонтера Црвеног крста у овом месту Давида Францистија, захваљујући пројекту „Брига о старим лицима”, који реализују више од десет година, они су били спремни, без обзира на полицијски час и тренутну ситуацију коју диктира коронавирус.

Сви волонтери овде одлично познају село, помажу и протеклих дана су били ангажовани на подели пакета најстаријим грађанима, каже Францисти.

Када је уведено ванредно стање, додаје, уопште нису имали проблема јер пакете имају и деле их, а сваки садржи 20 килограма брашна, око десет месних нарезака, два литра уља, пиринач, пасуљ, тестенину и слично.

Знамо све куће, све људе, знамо како треба ући, коме шта треба донети, позивамо их и распитујемо се како су. Обилазимо и помажемо више од 100 најстаријих Бегечана. Ако треба купити храну, лекове, било шта, ми то урадимо за њих. Највећи проблеми су нам лекови који се прописују на рецепт јер пацијент треба да позове амбуланту, па ми треба да идемо по здравствену књужицу, затим у апотеку и назад до корисника да му све то доставимо и то нам одузима много времена. У било којем тренутку, када некоме нешто треба, ми смо на услузи, не постоји нешто што не можемо да урадимо, вели наш саговорник.

Како истиче Францисти, за целу организацију је најзаслужнија Даринка Лаћарац која је координаторка огранка Црвеног крста у Бегечу, јер је својом пожртвованошћу и добротом успела да одржи на броју све волонтере и организује њихов рад до перфектности. Тренутно огранак има 14 активних волонтера, а осим њих се јавља и велики број људи који желе да помогну на разне начине, од превоза до обиласка комшија.


Удружење „Бегечка нана”

Током шетње кроз Бегеч, поздравила нас је Пламенка Лаћарац и открила нам да су покренули Удружење „Бегечка нана”, с циљем очувања традиције и побољшања културноиг живота у селу.

Преко њега су организовали комуникацију с децом која иду на фолклор.

Снимили смо кораке који се уче на фолклору и слали деци преко „Вајбера” да би ли вежбали и током ванредног стања код куће, каже Пламенка Лаћарац.

Када увежбају, додаје, они им пошаљу повратне информације.

Тако желимо да их мотивишемо да наставе где су стали, буду сви међусобно у контакту, слушају музику..., наводи наша саговорница.

Захваљујући Удружењу, Бегечани су се спонтано окупили и повезали и тако дали подршку једни другима у овим тешким данима.

Председник Ватрогасног друштва Стеван Хорват нам се јавио и рекао да је свима, са својим ватрогасцима, на располагању, једна наша чланица шила је маске за сву децу с фолклора...

Како каже Пламенка Лаћарац, чим се све ово заврши, „Бегечка нана” ће организовати маратон и традиционални „Бегзит” фестивал, као начин прославе протеривања невидљивог непријатеља из наших живота.


Кренула сам да волонтирам још док сам била у основној школи, али нисам стално активна, када затреба више људи, наравно, ја се одазовем, као сада, када је у току ванредно стање и када наше најстарије комшије требају нашу помоћ више него икад, истиче волонтерка Црвеног крста у Бегечу Зорана Капур.

Како додаје, дуго година је у овоме и познаје све бакице и декице по селу и приближно знам шта ће им затребати, што је предност.

Нисам имала никаквих непријатних ситуација, углавном су они јако захвални на подршци коју им пружамо. Иначе би нас изљубили и изгрлили, али сада то не смеју, па им буде жао. Наставићемо да помажемо нашим Бегечанима одласком у набавке основних намирница, као и лекова. Имају наше бројеве телефона, те могу да нас позову у сваком тренутку и кажу шта им је потребно, каже Зорана.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести