У ЛИМАНСКОМ ПАРКУ Откривена скулптура посвећена Митру Суботићу Суби

Скулптура посвећена композитору и музичком продуценту Митру Суботићу Суби откривена је данас на по њему названом платоу у Лиманском парку.
а
Фото: С. Шушњевић

На том месту је прошле године постављена и прва галерија на отвореном у Новом Саду, чиме је заокружена прича још једног легата пројекта Европске престонице културе.

На самом уласку у Лимански парк, скулптуру посвећену чувеном новосадском уметнику открили су председница Фондације „Митар Суботић Суба” његова мајка Ружа Суботић, аутор скулптуре Милан Кулић, као и директор Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе” Немања Миленковић.

- Митар Суботић Суба био је визионар у свом стваралаштву, али и претеча у проглашењу Новог Сада за Унеско креативан град у области нових и дигиталних медија, јер је био један од добитника престижне награде Унеска 1988. године - казао је Миленковић. - Част ми је што одајемо признање великанима, културним и научним радницима, чији је значај до сада био недовољно истакнут. Кроз пројекат Европске престонице културе, то смо учинили са Милевом Марић Ајнштајн, Милицом Стојадиновић Српкињом, Милутином Миланковићем и коначно са Митром Суботићем Субом.

Субина мајка Ружа Суботић истакла је да је постављањем скулптуре остварен дугогодишњи сан да се прерани одлазак њеног сина не заборави и да се његова музика сачува за будуће генерације.

А. Чегар

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести